Det konstruktiva beroendet : feministisk teologi i ett individualistiskt samhälle (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2023-01-10
Förlag
Lunds universitet, Media-Tryck
Dimensioner
239 x 169 x 20 mm
Vikt
727 g
SAB
Ca
ISBN
9789189213081
Det konstruktiva beroendet : feministisk teologi i ett individualistiskt samhälle (häftad)

Det konstruktiva beroendet : feministisk teologi i ett individualistiskt samhälle

Häftad,  Svenska, 2023-01-10
399
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
För många är beroende ett begrepp med negativ laddning. Det associeras med beroendesjukdomar eller med ekonomisk och social osjälvständighet. I den här avhandlingen ifrågasätts en sådan ensidig förståelse av beroende. Beroende kan nämligen också vara inte bara nödvändigt utan positivt. Utgångspunkten är att människan är en varelse som söker mening och förståelse genom att berätta, och på så vis sätta erfarenheter i ett sammanhang. Det gäller inte minst det egna självet. Människor blir till som personer genom att berätta om sitt liv och ta emot berättelser om sitt liv från andra. Därför är människor beroende av varandra på ett sätt som här benämns som narrativt. Detta beroende är konstruktivt och står i kontrast till destruktiva och underordnande beroenden. Men ett konstruktivt beroende som inte blir bemött och uppfyllt leder också till underordning.

I Sverige lever vi i en individualistisk kultur där denna typ av beroende inte har fått ta så stort utrymme. Samtidigt lever många människor i Sverige i en förhållandevis stor frihet och jämlikhet. Går det att bevara något av det som faktiskt uppnåtts och samtidigt utveckla synen på människan så att det konstruktiva beroendet tas med i definitionen av frigörelse? Författaren menar att en kontextuellt utformad feministisk teologi bidrar med en relationell människosyn där konstruktivt beroende är en lika avgörande del i frigörelsen som kampen mot det destruktiva beroendet är. I längden handlar det om hur människans relationalitet värderas och hur samhället organiseras så att det konstruktiva beroendet kan bli bemött.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det konstruktiva beroendet : feministisk teologi i ett individualistiskt samhälle
  2. +
  3. När ingen lyssnar

De som köpt den här boken har ofta också köpt När ingen lyssnar av Diamant Salihu (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lovisa Nyman

  • Tro hopp och strävan : Gudsriket som tröst och motiv för handling

    Lovisa Nyman, Fredrik Lindström, Björn Vikström, Werner G Jeanrond, Michael Nausner

    Redan nu men ännu inte . Kristen tro bär på ett löfte och ett hopp om att Gud fortsatt verkar med sin skapelse. Och detta handlande kan vi ana glimtvis. Tanken ger tröst och kraft att kämpa vidare men den är ock...