Asp : darrar min asp, myllrar min värld (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
CBM s skriftserie (del 67)
Antal sidor
106
Utgivningsdatum
2012-10-23
Upplaga
1
Förlag
Centrum för Biologisk Mångfald
Originaltitel
Asp darrar min asp, myllrar min värld
Medarbetare
Tunón, Håkan (red.) / Eliasson, Hanna (red.) / Demker, Oloph (form) / Eliasson, Hanna (form) / Tunón, Håkan (foto)
Illustratör/Fotograf
Martin Holmer
Dimensioner
220 x 175 x 10 mm
Vikt
325 g
SAB
Uf,Ue.056
ISBN
9789189232822

Asp : darrar min asp, myllrar min värld

(18 röster)  |  Läs 6 recensioner
Häftad,  Svenska, 2012-10-23
140
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Aspen är ett ganska vanligt träd. Att det är vanligt skulle kunna tolkas som att det inte är särskilt märkvärdigt. Men under en asps liv spelar trädet en fantastisk och avgörande roll också för så många andra arters liv, att aspen både är fantastisk och ovanlig i sin roll. Boken ledsagar läsaren genom aspens liv och död och presenterar mängder av naturens spännande personligheter som möts på och i aspen.

Talesättet lyder att man inte ser skogen för alla träd, men man ser inte heller alla träd för hela skogen. De enskilda individerna eller arterna av träd är inte för alla människor lätta att urskilja i skogens helhet. Ett undantag är faktiskt aspen som åtminstone på höstarna sticker ut och är mycket lätt att urskilja tack vare bladens klara färger som på långt håll lyser i landskapet. För oss som arbetat med denna bok är aspen också ett av de träd som särskiljer sig från de andra på grund av rikedomen av mångfald som lever på, i och omkring trädet. Att bidra till att ytterligare synliggöra aspens särart och betydelse i landskapet, är syftet med denna bok.

Detta är en uppföljare till boken Sälg: livets viktigaste frukost (2009 [2011]) som skrevs av Bengt Ehnström i Nås, författare, naturvårdare och skalbaggespecialist, och illustrerades av den skicklige illustratören Martin Holmer i Vendel. Samma konstellation har denna gång fokuserat på aspen och dess mångfald.

Titeln Asp: darrar min asp, myllrar min värld är inspirerad av Astrid Lindgrens bok Spelar min lind, sjunger min näktergal för dallrar och myllrar är just vad aspen gör. Ett stort antal fjärilar, fåglar, lavar, mossor, skalbaggar och steklar, för att nämna några, trivs på och i aspen under dess levnadscykel. Precis som sälgen fungerar aspen som en biologisk knutpunkt för andra organismer. Om det finns fler aspar i landskapet, och särskilt äldre sådana, bidrar det till en rikare miljö.

Texten illustreras av en mångfald av akvareller som visar på det omfattande liv och biologiska myller som aspen bidrar till. Ett landskap med fler aspar av olika storlek och ålder innehåller och gynnar betydande naturvärden och en rik biologisk mångfald. Denna bok ger en inspirerande introduktion till alla som vill måna om landskapets aspar.

Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen och Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet har gemensamt skapat förutsättningar för att producera denna bok med Bengt Ehnströms kunskap om kryp i form av text och Martin Holmers i illustrationer av alla krypen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Asp : darrar min asp, myllrar min värld
 2. +
 3. Ek : träd för kungar och kryp

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ek : träd för kungar och kryp av Bengt Ehnström (häftad).

Köp båda 2 för 329 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Asp : darrar min asp, myllrar min värld. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Varelser jag inte visste om
  Berit Berglund, 8 november 2017

  Det är mer om insektslivet i och kring aspen än jag trodde.
  Har lärt mig många nya saker och sett varelser jag inte visste om.

 2. Fullpackad med information.
  Per Anders Persson, 1 januari 2017

  Boken är tätt packad med information om arter kring aspen. Den är pedagogiskt illustrerad och arternas latinska namn finns alltid med.

 3. Asp från topp till tå
  Rodgeir Karlsson, 13 april 2015

  B. Ehnström fortsätter gräva ur sin djupa kunskap om levande och döda träd. Denna gång om aspen. Mycket bra monografi!

 4. En fantastisk bok som beskriver aspens ekologiska...
  Richard Åkesson, 19 augusti 2013

  En fantastisk bok som beskriver aspens ekologiska betydelse, olika åldersstadier mm. Bra teckningar. Borde vara ett självklart val för alla som jobbar med skog, naturvård etc.

 5. En bra beskrivning av aspens liv, väcker intresse att...
  kristina lindgren, 22 juni 2013

  En bra beskrivning av aspens liv, väcker intresse att lära sej mer. Välskriven, bra illustrationer. Skönt att läsa en naturbok utan en massa "krusiduller."

 6. En fängslande introduktion till Aspen och trädets...
  Kristina Malm Janson, 21 maj 2013

  En fängslande introduktion till Aspen och trädets betydelse för natur och människa. Aspen norra Sveriges ädelträd - intressant! Värd att läsa!

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Bengt Ehnström