Bertil Vallien : har jag gjort allt det här? (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
447
Utgivningsdatum
2023-05-10
Förlag
Arvinius+Orfeus Publishing
Medarbetare
Andersson, Jens (form)
Dimensioner
260 x 218 x 40 mm
Vikt
1723 g
SAB
Ibz Vallien, Bertil
ISBN
9789189270367
Bertil Vallien : har jag gjort allt det här? (häftad)

Bertil Vallien : har jag gjort allt det här?

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2023-05-10
429
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Det finns många böcker om Bertil Vallien. Böcker som handlar om hans konstglas. Men fram tills nu har det inte funnits någon som har tagit ett helhetsgrepp om det som han har skapat för vardagen och för allas plånböcker: bruksprodukterna i material som glas, smide och keramik. Många av dem känns igen i den här boken. Andra är bortglömda, undanträngda av hans egna framgångsrika produkter och serier som Château och Satellite. En del av dem vill han själv inte ens kännas vid. Han ser på dem som ungdomssynder, något han tvingades göra för att skapa jobb och få glasbruket att gå runt.

I Har jag gjort allt det här? lotsar Björn och Caroline Boode oss genom Bertil Valliens kreativa flöde och vedermödor med att rita attraktiva produkter som alla har råd att köpa, samt hur den svenska glasindustrins upp- och nedgångar speglades i detta. Boken bygger på ett flertal intervjuer som ägde rum i Valliens hem i Åfors under åren 2020-2021, i vilka han generöst delade med sig av sin långa och framgångsrika gärning, och innefattar också mängder av tidigare opublicerade bilder från hans liv.

År 2023 är det sextio år sedan Bertil Vallien anställdes som formgivare på Åfors glasbruk. Ägarens uppdrag var tydligt: att skapa säljbart vardagsglas, medan den fria konsten fick skötas vid sidan om. Utmaningen och motståndet triggade igång arbetsmyran Bertil, som bestämde sig för att ge dem både och. Idag kan vi konstatera att få, om ens någon, har varit lika framgångsrik med att balansera och kombinera två så vitt skilda områden som konst och design som Bertil Vallien.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bertil Vallien : har jag gjort allt det här?
 2. +
 3. Om Niklas Strömstedt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Om Niklas Strömstedt av Niklas Strömstedt (inbunden).

Köp båda 2 för 678 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Bertil Vallien : har jag gjort allt det här?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett uppslagsverk

  Imponerande genomgång av det mesta Bertil Vallien gjort inom glas, smide, keramik med mera. Förutom över 1000 bilder löper en välskriven text som detaljerat beskriver hans liv som formgivare. Ett måste för alla som är intresserade av den svenska konstindustrin!

 2. Mästerlig bok
  -Glasfantasten, 6 juni 2023

  Redan ett standardverk om Bertil Valliens stora produktion. Många, många bilder. En känsla av att komma honom nära och ta del av hans uppfinningar för en konstindustri. Välskrivet och kunnigt skrivet av författarna ser fram emot att få läsa mer av dem.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna