Julia Caesar : karriär på ilsket humör (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
395
Utgivningsdatum
2022-10-19
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
235 x 160 x 30 mm
Vikt
828 g
SAB
Ikz Caesar, Julia
ISBN
9789189323643

Julia Caesar : karriär på ilsket humör

(4 röster)
Inbunden,  Svenska, 2022-10-19
219
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  179
Visa alla 1 format & utgåvor
Med sitt särpräglade utseende och barska framtoning och en röst som gick utöver det mesta blev hon film- och teatersveriges mest älskade krutkäring. Julia Cæsar (1885 1971) var med i fler svenska långfilmer än någon annan svensk aktris. Men störst var hon på Stockholms friluftsteatrar och revyscener, där hon var publikfavorit i över fyrtio år. Som 83-åring krönte hon sin långa karriär med en svensktoppsplacering 1968, där hon vrålade refrängen Jonaajted stejts ov Ameerka så taket lyfte i radiostudion.

Julia Cæsar var hennes riktiga namn, och hon växte upp under fattiga förhållanden i Stockholm. I tonåren bodde hon på skyddshem, men hon tog sig snart till teatern som var hennes stora dröm. I unga år träffade hon operettsångerskan Frida Falk, som blev hennes livspartner i många år. Boken ger bilden av en kvinna med stark vilja och stort publiktycke. Den berättar också om teatrarna där Julia spelade, och om den folkliga filmgenre hon oftast syns i: filmlustspel, lättsamma komedier, farser och filmerna om seriefigurer som Åsa-Nisse, 91:an Karlsson och Kronblom. Lika älskade av publiken som hatade av kritikerna.

Anna-Maria Blomgren är fil. dr. i statsvetenskap och arbetar som utredare. Hon har gett ut romanen Alla är svin och skrivit böcker om nyliberal politisk filosofi, teaterpolitik och politik mot rasistiskt våld. Roger Blomgren är professor i biblioteks- och informationsvetenskap med inriktning mot kulturpolitik. Han har bland annat skrivit böcker och artiklar om svensk filmpolitik, teaterpolitik och svensk kulturpolitisk debatt.

Nu, mer än femtio år efter sin död, har Julia Cæsar förärats en omfattande och gedigen biografi, skriven av Anna-Maria Blomgren och Roger Blomgren. Den är en lång och detaljrik resa genom ett sekel av så kallad fulkultur: av folklustspel, revyscener, buskteater och pilsnerfilmer.

Annina Rabe i Expressen

Att skriva Julia Cæsars levnadsteckning kan inte ha varit enkelt. Hennes kvarlåtenskap är skingrad, fotoalbumet är försvunnet, nästan alla som kände henne är döda. Färgstarkt och detaljrikt skildrar makarna Blomgren både Julias kaotiska barndom och det dryga decennium hon arbetade i olika resande teatersällskap i Sverige och Finland.

Carsten Palmaer i Aftonbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Julia Caesar : karriär på ilsket humör
 2. +
 3. SIGNERAD - Hej jag har CP!

De som köpt den här boken har ofta också köpt SIGNERAD - Hej jag har CP! av Jenny Larsson, Emma Barrstrand (kartonnage).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Biblioteksgeografin : en antologi om biblioteksväsende och biblioteksforskning

  Roger Blomgren, Katarina Elzbieta Michnik, Johan Sundeen, Sara Ahlryd, Pia Borrman

  Biblioteksgeografin är ett översiktsverk som på ett kartläggande vis introducerar de vanligaste bibliotekstyperna i Sverige samt sätter in dem i relevanta begreppsliga, juridiska och historiska sammanhang. I antologin presenteras och analyseras et...

 • Kvalitet, text, makt : ett triangeldrama

  Stefan Eklund, Anders Frenander, Linnéa Lindsköld, Roger Blomgren, Christer Wigerfelt

  En antologi om Text, Kvalitet och Makt i olika konstellationer. Inbegriper både kulturutövare och kulturpolitiker. Medförfattare är publicister eller forskare från Centrum för kulturpolitiks forskning i Borås; Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tid...