Läkerolfamiljen : en resa med Ahlgrens bilar (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
123
Utgivningsdatum
2023-05-04
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
216 x 142 x 16 mm
Vikt
292 g
SAB
Ldz Ahlgren,Qz Ahlgrens tekniska fabrik
ISBN
9789189323780

Läkerolfamiljen : en resa med Ahlgrens bilar

Inbunden,  Svenska, 2023-05-04
219
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.


Boken behandlar tiden från 1700-talets mitt till Ahlgrensföretagets försäljning vid slutet av 1980-talet. Adolf Ahlgren skapade och marknadsförde Läkerol med stor framgång från att ha börjat som springpojke åt sin äldre bror i en kemisk-teknisk fabrik.

Björn Ahlgren skildrar familjens entreprenörer, dess framgångar och motsättningar och strider inom släkten med de välkända produkterna Läkerols halstabletter och Ahlgrens bilar, som tillkom genom ett misstag.

Berättelsen skildrar livfullt miljöerna och personligheterna i Gävle kring de stora företagen Läkerol, Gevalia och Pix. I boken framträder även kvinnorna i familjen med sina intressanta öden, maskeradfester på Kilafors Herrgård utanför Bollnäs och filminspelning med Laurence Olivier i Afrika.

Författaren Björn Ahlgren är en av fyra bröder som alla till en början arbetade i familjeföretaget. Efter några år lämnade Björn sin anställning mot sin fars vilja och gjorde karriär i USA och Schweiz.

Björn Ahlgren har nu bidragit till historieskrivningen om denna epok med en berättelse som ingen lokalhistoriker kan ge: Den personliga, skriven av ett tydligt subjekt. Läkerolfamiljen får läsas med medvetenhet om att det är just en subjektiv betraktelse. Som sådan utgör den ett värdefullt fragment av Gävles historia som osminkat skildrar en av de mest framstående familjerna i staden. --- En förvånansvärt ärlig berättelse.

Kristian Ekberg i Gefle Dagblad
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Läkerolfamiljen : en resa med Ahlgrens bilar
  2. +
  3. Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »