Stormaktsskärgård : marin landskapshistoria utmed farlederna mot Stockholm (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
257
Utgivningsdatum
2022-01-10
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
230 x 154 x 24 mm
Vikt
712 g
SAB
Kcaa.42
ISBN
9789189361058
Stormaktsskärgård : marin landskapshistoria utmed farlederna mot Stockholm (inbunden)

Stormaktsskärgård : marin landskapshistoria utmed farlederna mot Stockholm

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2022-01-10
247
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Under 1600-talet utvecklades Sverige till en militär stormakt samtidigt som internationella kontakter och handelsutbyte vitaliserades. I stormaktens mitt, omgärdat av tusentals svårnavigerade öar, skär och lömska undervattensgrynnor låg Stockholm. Härifrån administrerades landets moderniserade och effektiviserade förvaltning av skatter och tullar för de skepp som utgjorde kontakterna med utlandet. Farlederna genom skärgården kantades av en brokig och ständigt föränderlig bebyggelse som till största delen bestod av skepp.

Spåren efter segelfartygen försvann från havsytan så snart kölvattnet lagt sig, och Stockholms skärgård framstår idag i det närmaste som ett orört naturlandskap. I Stormaktsskärgård berättar arkeologen Niklas Eriksson hur staten omformade farlederna och skapade förutsättningar för handelssjöfarten att röra sig bland skären. Eriksson skildrar en landskaps historia i gränslandet mellan stormakten och det öppna havet, berättad utifrån reseskildringar, kartor, fornlämningar, bilder, skeppsvrak och annat källmaterial.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Stormaktsskärgård : marin landskapshistoria utmed farlederna mot Stockholm
  2. +
  3. Tusen år i Uppåkra : en järnåldersmetropol uppgång och fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tusen år i Uppåkra : en järnåldersmetropol uppg... av Dick Harrison (inbunden).

Köp båda 2 för 476 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Stormaktsskärgård : marin landskapshistoria utmed farlederna mot Stockholm. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Toppenbok
    Hans Forsèn, 28 februari 2022

    Perfekt för fritidsbåtägare att få tillgång till denna historiska bakgrund. Trevligt att kunna erhålla denna kompletterande bild när kommande turer planeras. Rekommenderas varmt. Har visat boken för flera båtvänner.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Niklas Eriksson