Efterskalv (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2021-11-19
Förlag
Nirstedt/litteratur
Översättare
Anna Petronella Foultier
Dimensioner
232 x 163 x 28 mm
Vikt
638 g
SAB
Lz Owusu, Nadia
ISBN
9789189389175
Efterskalv (inbunden)

Efterskalv

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2021-11-19
224
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Född i Dar es Salaam av en armenisk mor och en ghanansk far, uppvuxen i Europa och Tanzania; från New York och en allt värre personlig kris berättar Nadia Owusu sitt livs historia, som rymmer en mängd förluster och sorger: en faders död, en moders frånvaro, gamla pojkvänner, skolkamrater, vänskap och svek; författare som Rainer Maria Rilke och Audre Lorde står sida vid sida i minnesarbetet, som också blir en berättelse om världspolitik, klass och kolonialismens historia, med nedslag i Uganda efter Amin, i Etiopien, Italien, England, USA -- och i det vanskliga utrymmet mellan länder och kulturer. En blå gungstol blir platsen där Owusu värker ut gamla och nya familjekonflikter, och känslan av att aldrig vara hemma: för svart för att vara amerikan, för vit för att vara ghanan, och ständigt tvungen att förhålla sig till en rasistisk världsbild, oavsett om hon befinner sig i Brooklyn eller Dar es Salaam.

Nadia Owusu (född 1982) är författare och journalist, bosatt i Brooklyn. Hennes texter har bland annat publicerats i The New York Times, Wall Street Journal, Granta, The Guardian och The Paris Review. Den självbiografiska Efterskalv är hennes första bok.

» . . . en storartad bedrift (. . .) Nadia Owusus sätt att gestalta personliga erfarenheter av rotlöshet, förlust och rasism, och samtidigt väva in information om Ghanas historia, inbördeskriget i Etiopien, kolonialism och slavhandel med nutidens rasism i New York och i stormen Katrinas efterverkningar gör Efterskalv till en enormt drabbande läsning.« Annika Wall, Borås Tidning.

»Nadia Owusu har skrivit en självbiografi som slår det mesta jag läst i genren. Inte bara för att hennes liv varit så fullt av både politiska och personliga katastrofer. Att hon i sin egen gestalt samlar det mesta av vad som sker i vår värld -- rasismen, sexismen, klassklyftor, globala maktstrukturer. Hur hon som svart i Europa är en sak, som barn till FN-anställda i Etiopien något helt annat. Men ändå alltid är flicka, kvinna, och aldrig vit.« Jenny Aschenbrenner, ETC
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Efterskalv
  2. +
  3. Hennes excellens Agda Rössel : från banvaktstugan till FN-skrapan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hennes excellens Agda Rössel : från banvaktstug... av Elin Jäderström (pocket).

Köp båda 2 för 282 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Nadia Owusu

  • Aftershocks

    Nadia Owusu

    I have lived in disaster and disaster has lived in me. Our shared languages are thunder and reverberation. When Nadia Owusu was two years old her mother abandoned her and her baby sister and fled from Tanzania back to the US. When she was thirteen...