Februari 33 : litteraturens vinter (inbunden) Februari 33 : litteraturens vinter
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
366
Utgivningsdatum
2022-07-20
Förlag
Nirstedt/litteratur
Översättare
Jens Christian Brandt
Originaltitel
Februar 33: Der Winter der Literatur
Dimensioner
203 x 160 x 27 mm
Vikt
570 g
SAB
Gf,Kfa
ISBN
9789189389595
Februari 33 : litteraturens vinter (inbunden)

Februari 33 : litteraturens vinter

(14 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-07-20
119 269 Du sparar 150 kr!
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Den mest spännande fackboken som går att hitta i bokhandeln nu [ . . . ] En thriller - i fackbokskostym!" Jenny Lindh, TV4 Nyhetsmorgon.

Det gick fort: februari 1933 var månaden då allt förändrades i Tyskland. Måndagen den 30 januari utsågs Adolf Hitler till rikskansler. Den judiske författaren Joseph Roth lämnade allt redan morgonen därpå och reste till Paris, men Thomas Mann var för stunden mer upptagen med att förbereda ett föredrag om tonsättaren Richard Wagner. Utifrån dokument, romaner och dagböcker kommer Uwe Wittstock nära de berömda tyska författarna. Dag för dag visar han hur Weimarrepublikens glansfulla litterära liv ödeläggs. Författarnas rädsla, beslutsamhet eller självbedrägeri framträder ur deras egna vittnesbörd. Vem anpassar sig efter den nya tiden, och vem måste fly för livet?

På bara några vinterveckor förvandlas Tyskland till en diktatur, och tillvaron blir aldrig densamma för Bertolt Brecht, Erich Maria Remarque, Else Lasker-Schüler, Alfred Döblin -- eller för världen.

Uwe Wittstock, född i Leipzig 1955, är författare, litteraturkritiker och journalist. Februari 33: litteraturens vinter har hyllats av en enhällig tysk kritikerkår och legat på Der Spiegels bestsellerlista -- en fackbok som går att läsa som en roman eller en thriller, högaktuell under det svenska valåret.

" . . . helt enkelt en rysare." Ulf Olsson, Expressen.

"Uwe Wittstock radar upp ett myller av människoöden och tillsammans bildar de en mosaik som visar upp ett historiskt skede i dess helhet ( . . . ) i dessa valtider samtidigt en viktig påminnelse om hur hastigt vi kan bli av med rösträtt och rättsstat. För att inte tala om ett fritt kulturliv." Anders Q Björkman, Svenska Dagbladet.

"Det är en suggestiv bladvändare i en tid då mönstren går igen. En allt mer överhettad propaganda som fördjupar sprickor och förhindrar kompromisser. Undfallenhet mot extrema politiska krafter. Växande hat mot minoriteter och en hotande ekonomisk världskris ( . . . ) Lärdomen från Uwe Wittstocks bok är att förstå faran i tid, innan de som föraktar demokratin tar makten över dess institutioner." Björn Wiman, Dagens Nyheter.

" . . . en riktig rysare ( . . . ) Jag hade kunnat njuta av den hela tiden stegrande spänningen på ett helt annat sätt om det inte varit så att detta verkligen har hänt. I ett förflutet som så många inte har förmågan att föreställa sig." Cecilia Hagen, Expressen.

"Allt utspelas i ett ständigt nu, där ingen vet vad morgondagen kommer att föra med sig. Även om läsaren sitter med facit lyckas Wittstock skickligt återskapa något av dåtidens osäkerhet när historien ännu var oskriven." Niclas Sennerteg, Borås Tidning.

"Jag kan inte läsa om denna avgörande månad utan att dra paralleller till samtiden." Kenneth Hermele, Sydsvenskan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Februari 33 : litteraturens vinter
 2. +
 3. Trilogin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Trilogin av Jon Fosse (inbunden).

Köp båda 2 för 228 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Februari 33 : litteraturens vinter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Oroligt informativt och intressant
  Fabbe, 6 mars 2023

  Perioden innan allt fullständigt brakade loss har alltid fascinerat mig och att på det här sättet få ta del av den historien var vansinnigt intressant och informativt.

  Detta var literatur på ett helt nytt sätt för mig. Att läsa historia baserat på personliga brev och texter för att lägga ut historien linjärt har jag aldrig stött på förut. Från början var jag lite rädd för att det skulle vara i praktiken brev i sin rena form som man skulle få serverat men tack och lov var det dramat... Läs hela recensionen

 2. En till i raden av nya historiska dokumentärer
  Tomas Hultgren, 10 februari 2023

  Det här är en ny typ av historiska böcker som beskriver ett skeende genom att vi får följa en hel rad enskilda personer över en tidsperiod, och som tycks ha blivit högsta mode. Jag har läst minst 4 sådana böcker, som handlar om Tyskland under upptakten och början av nazi-eran.
  Jag förstår och högaktar ambitionen i Tyskland av göra upp med en problematisk del av landets historia.

  Den här boken handlar om ett antal kulturpersonligheter som drabbas, hotas och förföljs under februar... Läs hela recensionen

 3. En riktig bladvändare
  Gunsan, 7 februari 2023

  Otroligt intressant tid som i mångt och mycket påminner om vår, skrämmande lik i flera avseenden.
  Går inte att sluta läsa när man väl börjat.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Uwe Wittstock