Arbete, lärande, jämlikhet (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
265
Utgivningsdatum
2022-07-15
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Korpen
Dimensioner
200 x 127 x 22 mm
Vikt
362 g
SAB
Qaac
ISBN
9789189401303
Arbete, lärande, jämlikhet (häftad)

Arbete, lärande, jämlikhet

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2022-07-15
209
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Dagens jämlikhetsdebatt handlar i hög grad om att beskriva den ökade ojämlikhetens yttringar och konsekvenser. Mindre uppmärksamhet ägnas åt att analysera dess orsaker.

I Arbete, lärande, jämlikhet tar Örjan Nyström ett radikalare grepp. Det gäller, hävdar han, att angripa de faktorer i samhällsutvecklingen som förorsakar ojämlikheter istället för att enbart försöka rätta till deras konsekvenser i efterhand.

Därför är krav på fördelningspolitik otillräckliga. Sådana krav, i sig rimliga, riskerar att skymma sikten för mer långsiktiga, strukturella förändringar för en mer jämlik samhällsordning. Förändringar som skapas på detta sätt är svåra att angripa eller rubba för jämlikhetens motståndare.

En framåtsyftande jämlikhetspolitik måste knytas till en analys av utvecklingshinder och reformbehov i den pågående strukturomvandlingen. För att vinna brett stöd måste en sådan politik dels knyta an till ett samhälls- och arbetsliv med snabbt växlande krav på de mänskliga resursernas utveckling, initiativ- och omställningsförmåga. Dels till medborgarnas ökade anspråk på individuellt självförverkligande, ett historiskt resultat av välfärdssystemens utveckling.

Först om vi på ett sådant nydanande sätt knyter an till arbetarrörelsens klassiska produktivitetslinje kan samhället möta framtidens ödesfrågor, inte minst kravet på klimatomställning.

Arbete, lärande, jämlikhet är en idérik och utmanande bok för alla som vill se ett hållbart och mer jämlikt samhälle.

Örjan Nyström varvar teoretiska reflektioner med lustfyllda intellektuella utvikningar och personligt färgade berättelser om egna erfarenheter av arbetslivet.

Örjan Nyström har ett omfattande författarskap bakom sig sedan mitten av 70-talet, med huvudinriktning på arbetarklassens och arbetarrörelsens historia och nutidsfrågor. Från 1995 och fram till pensioneringen 2010 var han utredare på LO:s Göteborgsorganisation. Dessförinnan arbetade han 20 år på SJ:s godsbangårdar i Göteborg. 2014 utsågs han till hedersdoktor av samhällsvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Arbete, lärande, jämlikhet
  2. +
  3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 358 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Örjan Nyström