Flykten till Marstrand (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2023-09-08
Upplaga
2
Förlag
Bokförlaget Korpen
Medarbetare
Nylander, Maja Kristin (foto)
Dimensioner
13 x 184 x 125 mm
Vikt
175 g
SAB
Lz Grinzweig Jacobsson, Anna,Koafh-c.55
ISBN
9789189401488
Flykten till Marstrand (häftad)

Flykten till Marstrand

Häftad,  Svenska, 2023-09-08
129
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Flykten till Marstrand Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö.

Vissa hade överlevt Förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt. Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta.

Vad var det egentligen som hände i Polen? Hur kändes det att hamna på just Marstrand, den första platsen i Sverige där judar blev tillåtna att bosätta sig på 1700-talet? Hur blev livet i det nya landet?

Resultatet är en rösternas väv där både de som flydde och de som tog emot tar plats. Handlingen utspelar sig också på svenska ambassaden i Warszawa, där ambassadören förde en lång och trägen kamp för att få svenska myndigheter att ta emot de polska judarna. Flykten till Marstrand är en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till samtiden.

Anna Grinzweig Jacobsson föddes 1963 i Wroclaw, Polen. Hon är teknologie doktor i fysik, skribent och leder Judiska salongen i Göteborg. Flykten till Marstrand är hennes bokdebut.

Efterord av historikern Dariusz Stola.

 

Så ska en plågsam historia berättas! Osentimentalt men med drabbande detaljer och sinne för det absurda. Genom intima vittnesmål och med historikerns kalla blick på maktbeslut. (Maciej Zaremba)

Gripande vittnesmål som tar sig under huden, om ett dolt kapitel av Förintelsens mörka efterspel i Europa, och som skickligt vävs ihop med det diplomatiska spelet bakom den svenska flyktingpolitiken. En viktig skildring som alla bör läsa. (Helena Trus)

Ett berättande som med lätt hand ritar viktiga linjer från stora världshändelser, rakt in i Göteborgs lokalhistoria. (Björn Werner)

 

Polsk historia, judisk historia men också svensk historia! En viktig berättelse om hur plågsamt lång tid det tog att öppna den svenska gränsen för jagade judar 1968. (Svante Weyler)

 

Det är synnerligen intressant att ta del av de här människornas öden och detta skede av Polens och Sveriges historia som inte är så känd. (Peter Handberg)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Flykten till Marstrand
  2. +
  3. Ett kilo socker : farmor glömmer aldrig priset på sitt liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett kilo socker : farmor glömmer aldrig priset ... av Helena Trus (pocket).

Köp båda 2 för 208 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anna Grinzweig Jacobsson

  • Bröllopspogromen : en ukrainsk-judisk familjeberättelse

    Anna Grinzweig Jacobsson

    Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly? Den 24 april 1920 gifter sig författarens morföräldrar Rebecka och Isaak i synagogan i en ukrainsk by. Inbördeskriget efter ryska revolu...