De gränslösa : en bok om politikers skolaffärer (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
225
Utgivningsdatum
2023-05-17
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Korpen
Dimensioner
201 x 111 x 15 mm
Vikt
222 g
SAB
Em-c,Od
ISBN
9789189401495

De gränslösa : en bok om politikers skolaffärer

(13 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2023-05-17
176
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
De senaste åren har kritiken mot marknadsskolan blivit allt hårdare. Det svenska skolsystemet ifrågasätts av opinionsbildare och politiker från alla ideologiska inriktningar och från skolans professioner och fackförbund.

Det finns egentligen bara en grupp som fortfarande försvarar de expanderande skolkoncernernas rätt att verka fritt på skolmarknaden: koncernernas ägare och deras intresseorganisationer.

Marcus Larsson och Åsa Plesner från tankesmedjan Balans är några av marknadsskolans främsta kritiker. Balans tar sin utgångspunkt i hur skolans medarbetare påverkas av den politiska styrningen av skolan. De har i återkommande granskningar visat hur styrningen leder till ökad arbetsbelastning för lärare.

I sin förra bok, De expansiva, beskrev Marcus och Åsa skolkoncernernas tillväxt och hur den påverkar arbetsvillkoren för den kommunala skolans lärare och elever. Nu är de tillbaka med De gränslösa som problematiserar de nätverk som finns mellan före detta politiker som äger skolor, före detta politiker som bedriver lobbying för att bevara marknadsskolan och nuvarande politiker som bestämmer över skolan.

Väljarna och lärarna är emot vinstdrivande skolor. Ändå har det hittills varit omöjligt att skapa en politisk majoritet för förändringar av skolsystemet. Enligt flera svenska forskare kan det bero på att det finns starka ekonomiska intressen som lobbar mot väljarnas vilja. I De gränslösa levereras fall efter fall som visar att forskarnas uppfattning är korrekt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. De gränslösa : en bok om politikers skolaffärer
 2. +
 3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 415 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av De gränslösa : en bok om politikers skolaffärer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra information om man inte är insatt i ämnet!
  Dalglish, 14 juli 2023

  Det tillför inget nytt för de som är väl insatta kring friskolepolitiken. Välskriven som ger en mycket bra bild av en misslyckad politik där politikerna i mitt tycke abdikerar från sitt ansvar. Det ger en bild av Sverige där även vi här i Norden börjar närma oss Europa och USA beträffande f d politikers /lobbyisters sätt att påverka demokratin via vänskapskorruption.

 2. Årets viktigaste bok!
  Hans-Ove Sandberg, 5 juli 2023

  Viktigaste boken om skolans styrning på år och dag! Boken belyser den vänskapskorruption som skjutit den svenska skolan i sank under de senaste 30 åren! Läs den!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna