Brukets trädgård genom tiderna : perspektiv från världsarvet Engelbergs bruk (inbunden)
Format
Inbunden (Halvfranskt)
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2023-04-12
Förlag
Bokförlaget Stolpe
Medarbetare
Leo, Patric (form)
Dimensioner
308 x 243 x 36 mm
Vikt
2104 g
SAB
Icu-cz Engelsbergs bruk
ISBN
9789189425088

Brukets trädgård genom tiderna : perspektiv från världsarvet Engelbergs bruk

Inbunden,  Svenska, 2023-04-12
369
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kring Engelsbergs bruks anrika byggnader ligger en omsorgsfullt anlagd trädgård som utvecklats och förändrats genom århundradena. Den 10 hektar stora ytan har präglats av växlande trender och olika ägares visioner som medeltidens kål- och humlegårdar, barockens formträdgård, 1700-talets landskapsideal och 1800-talets blommiga trädgårdskultur.

Engelsbergs bruk är beläget vid sjön Åmänningen i Västmanlands län. Bruket grundades 1681 och utvecklades till ett av världens då modernaste järnbruk. Idag är Engelsberg ett av få bruk i Sverige som har kvar såväl byggnader som det mesta av den tekniska utrustningen och fastigheten listades som världsarv 1993.

I denna rikt illustrerade bok sätts trädgården på Engelsbergs bruk i ett större sammanhang av odlingshistoria och trädgårdsarkitektur där skiftande ideal och influenser från när och fjärran återspeglas i såväl detaljer som i de större penseldragen. Idag bjuder platsen på det skådespel som uppstår i mötet mellan dåtid och samtid. En rundvandring i trädgården här ger inte bara en upplevelse i stundens synliga prakt innanför murarna och i jordlagren ryms också platsens historia.

Boken ingår i serien Perspektiv från Engelsbergs bruk där bland annat Järnbrukens historia och Kakelugnen i Sverigetidigare utgivits. Elisabeth Svalin Gunnarsson är författare och fotograf med särskilt fokus på historia, trädgård och arkitektur. Bland hennes böcker finns I min trädgård vill jag vara Karin (2017) och I trädgårdsmästarens spår (2012).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Brukets trädgård genom tiderna : perspektiv från världsarvet Engelbergs bruk
  2. +
  3. Byggnadsvård : fönster och dörrar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Byggnadsvård : fönster och dörrar av Erika Åberg (inbunden).

Köp båda 2 för 618 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elisabeth Svalin Gunnarsson