Efter välfärdssamhället : artiklar om klass, kapital och vänster 2016-2022 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
129
Utgivningsdatum
2022-06-08
Förlag
Vulkan
Dimensioner
210 x 148 x ? mm
Vikt
250 g
SAB
Occ
ISBN
9789189480490
Efter välfärdssamhället : artiklar om klass, kapital och vänster 2016-2022 (häftad)

Efter välfärdssamhället : artiklar om klass, kapital och vänster 2016-2022

Häftad Svenska, 2022-06-08
233
 • Skickas inom 5-8 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Är dagens Sverige fortfarande ett välfärdssamhälle? Vi lever i en råkapitalism som mer påminner om 1800-talet än om 1960-talet. Det finns rester kvar av välfärden, men för hur länge? Kapitalet syns knappt, men har en makt som hittills hindrat alla försök till förändringar i folkets favör. Den svenska kapitalismen har utvecklats från att ha varit produktionsbaserad till att bli spekulationsbaserad. Hur har det gått till? Och vilken roll spelar den nyliberala medelklassen? Dessa frågor diskuteras i boken. Här analyseras kapitalismen inte bara i sina detaljer utan också som samhällssystem.

I Sverige förekommer nästan inga strejker alls. Under nyliberalismens utveckling har arbetarrörelsen försvagats. Men situationen förändrades under senare delen av 2010-talet. Framför allt genom att det växte fram en upprorsrörelse i landet, i huvudsak bland de anställda inom offentlig sektor. I flera artiklar tas den här utvecklingen upp. Boken innehåller artiklar om den nyliberala staden, Göran Greiders och Daniel Suhonens förhållande till Marx och välfärdssamhället som historisk parentes.

Peter Sundborg tillhör inte någon redaktion, är inte krönikör eller ledarskribent, tillhör inte något parti eller någon grupp. Han har heller ingen egen blogg. Sundborg är frilansskribent och skriver bland annat i ETC, Dagens Arena, Clarté, Aftonbladet Kultur, Arbetet och Sundsvalls Tidning. Han har tidigare skrivit om välfärdssamhällets framväxt och dess arkitektur i böckerna "Det osannolika välfärdssamhället" och "Glimtar av en guldålder".
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Efter välfärdssamhället : artiklar om klass, kapital och vänster 2016-2022
 2. +
 3. Klämd mellan marknad och stat : om samhällets värdesfärer och vetenskapens roll

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klämd mellan marknad och stat : om samhällets v... av Olof Hallonsten (häftad).

Köp båda 2 för 414 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Peter Sundborg

 • En värld i uppror

  Peter Sundborg

  2000-talet har varit en tid av uppror. På jordens alla kontinenter har revolter brutit ut. De har hotat, skakat om och förändrat. Upproren visar att det finns en djup och oöverstiglig klyfta mellan folket och den ekonomisk politiska eliten. Klyfta...

 • Kulturarvet och makten : om arkitektur, byggnadsvård och nyliberalism

  Peter Sundborg

  VILKA HAR MAKTEN ÖVER KULTURARVET? Makten över kulturarvet ligger inte bara i händerna på museer och andra offentliga institutioner, den ligger också i händerna på fastighetsägare, byggvaruhus, entreprenörer, kommunpolitiker och privatpersoner. Ma...