Den tömda demokratin - och vägarna tillbaka till makten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Agoras årsbok (del 2004)
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2005-01-01
Upplaga
1
Förlag
Premiss
Medarbetare
Hyltén-Cavallius (förf.) / Korpi, Walter (förf.) / Panitch, Leo (förf.) / Papakostas, Apostolis (förf.) / Wainwright, Hilary (förf.) / Wennerhag, Magnus (förf.) / Östberg, Kjell (förf.) / Sörbom, Adrienne (red.)
Dimensioner
210 x 150 x 25 mm
Vikt
480 g
SAB
Ocgaa-c
ISBN
9789189483408
Den tömda demokratin - och vägarna tillbaka till makten (häftad)

Den tömda demokratin - och vägarna tillbaka till makten

Häftad Svenska, 2005-01-01
169
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Är det demokratiska Sverige långsamt på väg att tömmas på sitt innehål l? Det är en beskrivning av vår samtid som är hårdragen. Sverige är i grunden ett demokratiskt land, med goda möjligheter att påverka och en utbyggd välfärd. Det syns tydligt om vi lyfter blicken och jämför med andra länder. Samtidigt är det viktigt att rikta sökljuset inåt och u ppmärksamma långsamma förändringar, de som riskerar att urholka den de
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den tömda demokratin - och vägarna tillbaka till makten
  2. +
  3. Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport

De som köpt den här boken har ofta också köpt Templet i öknen : så köpte Qatar världens störs... av Olof Lundh (inbunden).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

Är det demokratiska Sverige långsamt på väg att tömmas på sitt innehåll? Det är en beskrivning av vår samtid som är hårdragen. Sverige är i grunden ett demokratiskt land, med goda möjligheter att påverka och en utbyggd välfärd. Det syns tydligt om vi lyfter blicken och jämför med andra länder. Samtidigt är det viktigt att rikta sökljuset inåt och uppmärksamma långsamma förändringar, de som riskerar att urholka den demokrati och rättvisa vi vill värna.
Ser vi på det svenska samhället ur det perspektivet tycks det som om vi sakta tömmer de demokratiska strukturerna på det innehåll som ger medborgare makt. Partierna töms på människor. Glappet mellan medborgare och politiker ökar. Det som ägts och förvaltats i gemensamma former säljs till privata företag med lite insyn. Makten flyttar bort från det offentliga, den plats där medborgarna kunnat kräva insyn och förändring. I stället växer en tomhet fram kring de demokratiska strukturerna. Det är en svårförstådd och paradoxal situation. Demokratiska strukturer finns, men innehållet blir allt mer uttunnat.
I Den TÖMDA DEMOKRATIN och vägarna tillbaka till makten analyserar forskare, journalister och debattörer den här situationen, med utgångspunkt i sociala rörelser. Hur har detta gradvisa tömmande av demokratin gått till? Vart tog rörelserna vägen som ledde uppbyggnaden av de demokratiska strukturerna? Hur kan rörelser i dag agera för att fylla de strukturer som redan finns med medborgerliga rättigheter och demokratiskt innehåll? Vilka konkreta handlingsalternativ finns?
Medverkande:
Hans Abrahamsson, Göran Ahrne, Erik Amnå, Marcus Carson, Gunvall Grip, Charlotte Hyltén-Cavallius , Walter Korpi, Leo Panitch, Apostolis Papakostas, Adrienne Sörbom, Hilary Wainwright, Magnus Wennerhag och Kjell Östberg.