Hjärthälsans hemligheter : på spaning efter hjärtsjukdomars verkliga orsaker (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
350
Utgivningsdatum
2022-08-10
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Anna Olsson
Originaltitel
The Clot Thickens
Dimensioner
232 x 163 x 30 mm
Vikt
711 g
SAB
Veh
ISBN
9789189494091
Hjärthälsans hemligheter : på spaning efter hjärtsjukdomars verkliga orsaker (inbunden)

Hjärthälsans hemligheter : på spaning efter hjärtsjukdomars verkliga orsaker

Inbunden,  Svenska, 2022-08-10
239
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Alltsedan 1950-talet har den dominerande teorin om vad som orsakar hjärtsjukdomar varit » kolesterol hypotesen«. Det vill säga att hjärtsjukdomar orsakas av höga kole sterolhalter, som i sin tur orsakas av ett alltför stort intag av mättat fett.

Det finns emellertid en hake med denna hypotes, menar den skots ke läkaren Malcolm Kendrick. Den stämmer inte. I sin bok Hjärt hälsans hemligheter visar han att hjärtsjuk domar inte har någonting att göra med vare sig högt kole sterol eller mättat fett.

Den alternativa förklaringsmodell, som Malcolm Kendrick pre sen terar, kallar han »den trombogena processen«. Den innebär dels att upp komsten av tromber (koagel eller koagulerat blod som täpper till blodkärl) är den huvudsakliga orsaken till hjärtsjukdom, och dels att tromberna i sin tur uppstår av en mängd olika orsaker.

I första delen av Hjärt hälsans hemligheter går författaren igenom de viktigaste riskfaktorerna för hjärtsjukdomar alltifrån rökning, luftföroreningar och typ 2- diabetes till psyko social stress, psykisk sjukdom och bruk av immunhämmande läke medel.

I andra delen av boken tar han upp vad du förutom att undvika riskfaktorerna kan göra för att förbättra din hjärthälsa. Det handlar om alltifrån lågkolhydratdiet, vitaminer och kost till skott till hög- intensiv fysisk träning, sol expo nering och att vårda goda sociala relationer.

 

* * *

 

Malcolm Kendrick är läkare och för fattare. Han tog sin allmänläkarexamen i Aberdeen, Skottland.

Malcolm Kendrick arbetar även med utbildning av vård personal och har bland annat, i sam arbete med EU-kom missionen, byggt upp Europeiska kardiologföreningens utbildningssystem online samt skapat den första webbplatsen åt National Institute for Clinical Excellence (NICE) i Storbritannien. Han är medlem i Centre for Evidence Based Medicine i Oxford och i The International Network of Cholesterol Sceptics (THINCS). Malcolm Kendrick har tidigare publicerat böckerna The Great Chole sterol Con (2007), Doctoring Data (2015) och A Statin Nation (2018) samt medverkat i vetenskapliga tidskrifter som BMJ, Medical Hypotheses, Pulse och PharmacoEconomics.

Författarens blogg: drmalcolmkendrick.org

* * *

 

Om det inte är kolesterol vad är det då som orsakar ateroskleros?

I drygt 30 år har jag grubblat över den frågan.

Så en vacker dag visades jag mot ett nytt sätt att tänka av professor Paul Rosch. Över en middag påtalade han för mig att man måste överge enfaktormodellen och i stället se hjärtsjukdomar som en process.

Det kan liknas med rost på en bil kaross. De flesta bilkarosser börjar inte rosta förrän lacken har skadats på något sätt. Hur kan det ske? Det finns en mängd möjliga orsaker. En sten kan flyga upp från vägen, du kan backa in i en dold låg mur, en burk med vita bönor kan ramla ur matkassen och stöta emot dörren.

Ytligt sett har en sten och en bönburk nästan ingenting ge mensamt. Den enda kopplingen de har är att de båda, under vissa omständigheter, kan skada lacken på en bil.

När man ser på dem i det ljuset ser man den kopplingen. Det är inte vad de är, det är vad de kan göra. Det är inte sammansättningen eller funktionen utan processen, som binder samman dem, och den processen är skadan på lacken.

Genom processtänkandet blev det till slut möj ligt att koppla samman alla riskfaktorer för hjärtsjukdomar: rök ning, migrän, kronisk njursjukdom, diabetes

Vilket innebär att svaret på frågan om vad som orsakar hjärtsjukdom är: Att det inte finns något svar. Frågan är, och borde alltid ha varit: Hur ser processen för hjärtsjukdom ut? När man kan svara på det, kan man räkna ut hur olika faktorer kan orsaka ateroskleros. Och när man väl har förstått det kan man även räkna ut hur man snabbt får stopp på det hela. Malcolm Kendrick

* * *

SAGT OM HJÄRTHÄLSANS HEMLIGHETER

»Då och då kommer det en bok som
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hjärthälsans hemligheter : på spaning efter hjärtsjukdomars verkliga orsaker
 2. +
 3. Frisk utan statiner : konsten att förebygga hjärtsjukdomar utan att använda statinläkemedel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Frisk utan statiner : konsten att förebygga hjä... av Aseem Malhotra (häftad).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Malcolm Kendrick

 • Great Cholesterol Con

  Malcolm Kendrick

  Statins are the so-called wonder drugs widely prescribed to lower blood cholesterol levels and claim to offer unparalleled protection against heart disease. Believed to be completely safe and capable of preventing a whole series of other condition...

 • The Golden Money Tree

  Malcolm Kendrick

  This is the story of a man born in 1939 with a hole in the heart, never allowed to take part in games at school, suffering from severe dyslexia, was a dunce at school being bottom of the class, brought up by a step-mother having 3 young children o...