Den diskreta världsmakten : så blev World Economic Forum världens mäktigaste lobbyorganisation (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2023-03-31
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Ulrika Junker Miranda
Originaltitel
Die Weltmacht im Hintergrund
Dimensioner
195 x 140 x 23 mm
Vikt
412 g
SAB
Qade,Oc:bf
ISBN
9789189494381

Den diskreta världsmakten : så blev World Economic Forum världens mäktigaste lobbyorganisation

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2023-03-31
224
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Under några dagar i januari varje år står den schwei ziska vinter orten Davos i cent rum för världens blickar. Då samlas på inbjudan av World Eco no mic Forum (WEF) tusentals företagsledare, ministrar och andra makt havare för att dis ku tera glo bala poli tiska och ekonomiska frågor.

Fastän stiftelsen har funnits i över femtio år har dess verksamhet förblivit märkvärdigt förborgad för en allmänhet. I medierna framställs den mestadels som ett vanligt konferens center eller en tanke smedja bland andra. Själv anser man sig vara en opar tisk orga ni sation i det glo bala all män intressets tjänst.

I sin bok Den diskreta världsmakten gör den tyske journalisten Ernst Wolff en genomlysning av World Economic Forums historia och inflytande. Han beskriver hur forumet successivt har byggts upp och idag är den globala elitens lobby orga nis a tio n nummer ett.

I styrelsen sitter representanter från så väl världens största företag och världens mäktigaste orga ni sationer som cent ral banker och Europeiska kommissionen. Många av de bolag som är WEF:s stötte pelare, »strategiska partner«, hör till de rikaste i världen.

Under decennierna har World Economic Forum vid sidan av det nationellt baserade demokratiska systemet for mu le rat politiska idéer och utformat politiska kampanjer som förändrat våra samhäl len. WEF har spelat en nyckel roll i den internationella diskussionen om ämnen som digitalisering, kli mat för ändringar, mass vacci natio ner och transhumanism.

Två reformförslag som forumet för närvarande arbetar på att för verkliga är univer sell bas in komst och digitala centralbanks valutor. De sist nämnda ses som själva kärnan i projektet »The Great Reset«, Den stora åter ställningen, som lanserades under covidpan de min 2020.

I sär skilda kaderskolor har WEF utbildat genera tioner av ledare från politik och näringsliv. Enligt stiftelsens ordförande Klaus Schwab har denna skolning varit mycket framgångsrik i sitt syfte att »penetrera världens regeringar«. Här har skolats politiker som Jacinda Ardern, Annalena Baerbock, Emmanuel Macron, Sanna Marin, Angela Merkel och Justin Trudeau.

BONUSKAPITEL 1: WEF:s 117 strategiska partner

BONUSKAPITEL 2: WEF:s 2518 Young Global Leaders

OM ERNST WOLFF
Ernst Wolff är en tysk författare och journalist. Han har tidigare utgivit flera böcker om vad han anser vara det viktigaste området i det globala samhället, den finansiella sektorn. År 2020 utgav han Wolff of Wall Street: Ernst Wolff erklärt das globale Finanzsystem, år 2017 Finanz-Tsunami: Wie das globale Finanzsystem uns alle bedroht (på svenska 2020) och år 2014 Weltmacht IWF [IMF]: Chronik eines Raubzugs.

ERNST WOLFF OM SIN BOK

Hur kunde World Economic Forum få sådan stor makt?

Därför att de allra flesta människor inte ägnat någon uppmärksamhet åt stiftelsen.

Till detta finns två tänkbara för kla ringar: antingen har inte känt till att det handlar om världens största och mäktigaste lobbyorganisation för den globala eliten, eller så trodde de på hur forumet har framställt sig självt: som en organisation som bryr sig om mänsklighetens framtid och handlar utifrån renodlat etiska motiv.

Men år 2020 var det slut med detta. Klaus Schwab gjorde sig själv och World Economic Forum en björn tjänst när han publicerade sin bok COVID-19: The Great Reset, eftersom den riktade allmänhetens blickar mot forumet på ett sätt som inte hade skett tidigare och ledde till en kritikstorm.

Den auktoritära attityd som många av World Economic Forums skolade »Young Global Leaders« uppvisade under covidkrisen, och de uteblivna fredssträvandena i Ukraina, har bidragit ytterligare till detta. Nedtrappningen av stiftelsens offent liga aktiviteter visar att den befinner sig på defensiven.

Eftersom World Economic Forum är samman flä tad med det rådande systemet finns det emellertid in
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den diskreta världsmakten : så blev World Economic Forum världens mäktigaste lobbyorganisation
  2. +
  3. Hillbilly : en familj och kultur i kris

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hillbilly : en familj och kultur i kris av J D Vance (inbunden).

Köp båda 2 för 452 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ernst Wolff