Hundraårskriget mot Palestina (inbunden) NY
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2024-06-04
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Ulrika Junker Miranda
Originaltitel
The Hundred Years' War on Palestine
Dimensioner
232 x 156 x 29 mm
Vikt
688 g
SAB
Noaf,Noafi
ISBN
9789189494626

Hundraårskriget mot Palestina

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2024-06-04
228
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Konflikten mellan judar och palestinier över rätten till området Palestina har pågått i mer än hundra år. Lika länge har diskussionen pågått om hur den mest rättvisande ska beskrivas.

I Hundraårskriget mot Palestina hävdar den pale stinsk-amerikanske historikern Rashid Khalidi att konflikten bäst förstås som en sentida utlöpare av den västerländska bosättarkoloniala modellen.* Med utgångspunkt i historisk forskning, och utifrån sina och sin familjs erfarenheter, beskriver författaren konfliktens historia, alltifrån Balfourdeklarationen 1917 till Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande israeliska angreppet på Gaza.

Avkoloniseringens epok. Så har decennierna efter andra världskriget kallats. Det var en tid då urinvånare reste sig mot koloniala förtryckarregimer och många länder utropade sin självständighet. Men i ett område vid Medelhavets östra strand gick utvecklingen i rakt motsatt riktning. Här underkuvades eller fördrevs istället den inhems ka befolknings majoriteten av ett annat folk, som ville lägga beslag på hela territoriet och där upprätta en stat bara för sig självt.

»Istället för att skriva en sammanfattande översikt över Pale stinas historia har jag valt att fokusera på sex olika vändpunkter i kampen om Pale stina. Dessa händelser belyser den koloniala karaktären i det hundraåriga kriget mot Palestina och den avgörande roll som yttre krafter har spelat. Framställningen bygger på erfarenheter hos palestinier som överlevt kriget, liksom på ögonvittnesskild ringar, egna minnen och material från min egen och andras släkter. Huvudsyftet är att visa att konflikten måste ses ur en annan synvinkel än de som numera dominerar.« Rashid Khalidi

* Bosättarkolonialism avser en specifik form av kolonisering där utländska bosättare anländer till ett redan bebott område med avsikt att där permanent bosätta sig och etablera ett nytt samhälle. Kännetecknande för denna form av kolonialism är bl.a. att de befintliga invånarna fördrivs eller elimineras och att deras samhälle undanträngs eller förstörs.

OM FÖRFATTAREN

Rashid Khalidi är en palestinsk-amerikansk historiker vid Columbia University i New York, där han innehar Edward Said-professuren. Han är en av redaktörerna för Journal of Palestine Studies och har framträtt som skribent i New York Times, New York Review of Books och en rad andra publikationer. Rashid Khalidi har tidigare skrivit bl.a. böckerna British Policy towards Syria and Palestine, 1906-1914 (1980), Under Siege: PLO Decision-making during the 1982 War (1986), Palestinian Identity: The Construction of Modern National Consciousness (1997), The Iron Cage: The Story of the Palestinian Struggle for State hood (2006), Sowing Crisis: The Cold War and American Dominance in the Middle East (2009), Brokers of Deceit: How the U.S. has Undermined Peace in the Middle East (2013).

SAGT OM BOKEN

»Måsteläsning för det växande antalet männi skor som är intresserade av att förstå de verk liga rötterna till den israelisk- palestinska konflikten.« John Mearsheimer

»I sin smärtsamt nyktra analys av vad som gjorde sionismen så framgångsrik visar Khalidi också hur palestinierna trotsar sitt öde och vägrar att försvinna. Hans bok är både en hyllning till och ett uttryck för hans folks stora uthållighet.« Amira Hass, israelisk journalist

»Detta enastående historiska verk rymmer också dramatik och fascine rande berättelser ... en milstolpe i litteraturen om den arabisk-israeliska konflikten.« Avi Shlaim, israelisk historiker, Oxford University

»Ytterst väldokumenterad ...« Chris Hedges, Pulitzerprisbelönad journalist

»En lyckad sammanflätning av tre distinkta trådar: en djupgående undersökning om kampen mellan sionistiska ambitioner och pale stinskt motstånd, ett analytiskt ramverk som knyter konflikten till bosättarkolonialism, och en personlig familjehistoria som ger berättelsen liv.« William B.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hundraårskriget mot Palestina
  2. +
  3. Testosteron

De som köpt den här boken har ofta också köpt Testosteron av Selma Brodrej (häftad).

Köp båda 2 för 457 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Hundraårskriget mot Palestina. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Nödvändig läsning för att mota propagandan.
    Hans Skagerlind, 12 juli 2024

    Mycket intressant läsning. Författaren bidrar med personliga upplevelser tack var sitt släktskap med framstående palestinier bakåt i historien. Hans insikter i den palestinska rörelsen ger förklaringar om de svårigheter som den har gått igenom. Motståndet har varit kraftigt och kommit från en rad olika håll. Vi får en inblick i det världspolitiska spelet. Det palestinska folket har i många sammanhang utnyttjats av stormakterna och omgivande arabstater. Dessutom påminns läsaren om det ständiga israeliska förtrycket under alla år.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Rashid Khalidi