Straff (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (409.5 MB)
Språk
Svenska
Serie
Sápmitrilogin (del 2)
Inläsare
Katharina Cohen
Utgivningsdatum
2023-02-09
Förlag
Romanus & Selling
ISBN
9789189501720
Straff (ljudbok)

Straff Ljudbok

(87 röster)  |  Läs 12 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2023-02-09

Styckköp

109

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Straff är en roman som berör på djupet - läs den!"/Kenneth Gysing, Femina

"En rörande och berörande berättelse som går rakt in i hjärtat."/Monika Luiksaar Lund, Norrländska Socialdemonkraten

"... kunde jag jojka skulle jag göra det över en mycket gripande och lärorik berättelse."/Göran Greider, Aftonbladet

Efter den stora succén med "Stöld" är Ann-Helén Laestadius tillbaka med "Straff" - en isande vacker och obönhörlig skildring av ett samiskt trauma som gått i arv i generationer.

Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt.

"Straff" är en berättelse baserad på verkliga händelser kring ett av den svenska statens största svek mot samerna. Nomadskolan har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Straff. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fängslande bok
  -, 29 augusti 2023

  Mycket läsvärd. Bra skriven. En viktig historia att berätta. Sträcklyssnade på den.

 2. Längtar efter bok nummer tre. Denna författares språk...
  -, 9 augusti 2023

  Längtar efter bok nummer tre. Denna författares språk är magiskt.

 3. Fantastiskt berättande
  -, 31 juli 2023

  Den är en viktig berättelse om en del av Sveriges historia då och nu! Beskriven på ett Norrbottniskt ¿troget¿ sätt.

 4. När fåraherden bär ulvakläder...
  -, 12 juli 2023

  Mycket välskriven, upplysande och fängslande om samiska barns skrämmande erfarenheter av svenska statens påtvingade nomadskolor på 50-talet. Berättelsen byggs upp genom att läsaren får följa några elever under skoltiden och senare som vuxna på 80-talet. Starkt om ursprung, identitet, skuld, skam, övergivenhet, maktmissbruk, hämndbegär, psykisk ohälsa och det lilla barnets längtan efter bekräftelse och kärlek.

 5. Fruktansvärt angelägen berättelse
  -, 11 maj 2023

  Fantastiskt väl berättat, såväl om det allra värsta som om det allra sköraste, fina.

 6. En tragisk bit av vår historia
  -, 10 april 2023

  En mycket välskriven berättelse med stor tragik och mycket värme.

 7. Bra
  -, 27 mars 2023

  Bra uppläsare. Lärorik.

 8. Recension
  My, 23 mars 2023

  En stark skildring av en skicklig författare! Som läsare blir man tagen och berörd av samebarnens lidande! De berövades sitt språk och sin kultur! En angelägen påminnelse om mörka delar av Sveriges historia!

 9. En av de allra bästa böckerna!
  -, 18 mars 2023

  Så fin och välskriven berättelse om ett Sverige för inte så länge sen. Hemska scener, men boken har ändå en varm och positiv helhet. Katarina Cohen är en fantastisk uppläsare. Jag ville inte att boken skulle ta slut utan fortsätta följa huvudpersonerna genom livet.

 10. Värme, kärlek och sorg.
  -, 13 mars 2023

  Ännu en fantastisk bok av författaren om hur de samiska barnen behandlades så rasistiskt och grymt av husmor på nomadskolan. Allt togs ifrån dem i ambitionen att göra barnen till svenskar - deras namn, deras hjärtas språk, deras hem och deras kläder. Där fanns några små ljusglimtar i mörkret, men husmor lyckades släcka också dessa. Märkta för livet får vi följa några av barnen genom ungefär 40 år. Underbar uppläsare!

 11. Så berörande
  -, 8 mars 2023

  En mycket stark och berörande berättelse om hur samiska barn tvingades flytta hemifrån och gå i nomadskola, förbjöds tala samiska för att bara prata svenska och en husmor som agade och misshandlade barnen. En berättelse om rädsla och förtryck och hur det följt med dem i vuxenlivet. Det är också en berättelse om Samisk kultur. Berättelsen drivs av ett starkt barnperspektiv!

 12. Betyg: 5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 16 februari 2023

  Betyg: 5 av 5 - 📚 - För ungefär två år sedan så läste jag författaren Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna, Stöld, och jag tyckte att den var helt fantastiskt bra. Nu har jag läst hennes andra roman, Straff, och den var nästan lika bra den. Jag kanske tyckte något lite mer om den första boken, men den här boken är ändå helt klart värd att få högsta betyget. Mycket välskriven, gripande, intressant, och berörande. Jag kan varmt rekommendera båda böckerna, Stöld och Straff för sta... Läs hela recensionen

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Ann-Helén Laestadius