Efter välfärdssamhället: Artiklar om klass, kapital och vänster 2016-2022 (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2022-08-12
Förlag
Bookea
ISBN
9789189601901
Efter välfärdssamhället: Artiklar om klass, kapital och vänster 2016-2022 (e-bok)

Efter välfärdssamhället: Artiklar om klass, kapital och vänster 2016-2022 E-bok

E-bok (EPUB), Svenska, 2022-08-12

Styckköp

109

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Är dagens Sverige fortfarande ett välfärdssamhälle? Vi lever i en råkapitalism som mer påminner om 1800-talet än om 1960-talet. Det finns rester kvar av välfärden, men för hur länge? Kapitalet syns knappt, men har en makt som hittills hindrat alla försök till förändringar i folkets favör. Den svenska kapitalismen har utvecklats från att ha varit produktionsbaserad till att bli spekulationsbaserad. Hur har det gått till? Och vilken roll spelar den nyliberala medelklassen? Dessa frågor diskuteras i boken. Här analyseras kapitalismen inte bara i sina detaljer utan också som samhällssystem.

I Sverige förekommer nästan inga strejker alls. Under nyliberalismens utveckling har arbetarrörelsen försvagats. Men situationen förändrades under senare delen av 2010-talet. Framför allt genom att det växte fram en upprorsrörelse i landet, i huvudsak bland de anställda inom offentlig sektor. I flera artiklar tas den här utvecklingen upp. Boken innehåller artiklar om den nyliberala staden, Göran Greiders och Daniel Suhonens förhållande till Marx och välfärdssamhället som historisk parentes.

Peter Sundborg tillhör inte någon redaktion, är inte krönikör eller ledarskribent, tillhör inte något parti eller någon grupp. Han har heller ingen egen blogg. Sundborg är frilansskribent och skriver bland annat i ETC, Dagens Arena, Clarté, Aftonbladet Kultur, Arbetet och Sundsvalls Tidning. Han har tidigare skrivit om välfärdssamhällets framväxt och dess arkitektur i böckerna "Det osannolika välfärdssamhället" och "Glimtar av en guldålder".
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Peter Sundborg

  • En värld i uppror

    Peter Sundborg

    2000-talet har varit en tid av uppror. På jordens alla kontinenter har revolter brutit ut. De har hotat, skakat om och förändrat. Upproren visar att det finns en djup och oöverstiglig klyfta mellan folket och den ekonomisk politiska eliten. Klyfta...

  • Kulturarvet och makten : om arkitektur, byggnadsvård och nyliberalism

    Peter Sundborg

    VILKA HAR MAKTEN ÖVER KULTURARVET? Makten över kulturarvet ligger inte bara i händerna på museer och andra offentliga institutioner, den ligger också i händerna på fastighetsägare, byggvaruhus, entreprenörer, kommunpolitiker och privatpersoner. Ma...