Anarkosyndikalismens återkomst i Spanien : SACs samarbete med CNT under övergången från diktatur till demokrati (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Samtidshistoriska frågor (del 28)
Antal sidor
141
Utgivningsdatum
2014-04-25
Upplaga
1
Förlag
Södertörns högskola
Dimensioner
210 x 135 x 10 mm
Vikt
246 g
SAB
Ohai
ISBN
9789189615281
Anarkosyndikalismens återkomst i Spanien : SACs samarbete med CNT under övergången från diktatur till demokrati (häftad)

Anarkosyndikalismens återkomst i Spanien : SACs samarbete med CNT under övergången från diktatur till demokrati

Häftad Svenska, 2014-04-25
176
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan tyvärr inte levereras innan julafton.
Ett av de mest spektakulära inslagen i den spanska demokratiseringsprocess, som inleddes i samband med Francos död 1975, var den anarkosyndikalistiska fackföreningsrörelsen CNTs återkomst i legaliteten. Efter närmare 40 år av diktatur betraktades CNT av många som uträknat. Att hundratusentals människor samlades i rörelsens gamla högborg Barcelona för att bevista CNTs återkomst kom därför som en chock för det spanska etablissemanget. Det föreföll nu som att CNT var på väg att återta sin forna roll som en av de stora drivande krafterna i det spanska samhället.

En av orsakerna till att det svenska SAC kom att spela en liten men inte obetydlig roll i denna process var att SAC under denna tid var CNTs viktigaste internationella samarbetspartner. Att SAC, till skillnad från CNT, aldrig varit olagligförklarat hade inneburit att SAC haft möjlighet att bygga upp ekonomiska resurser med vilka man alltsedan 1930-talet kunnat ge ett välbehövligt stöd till CNT.

Här publiceras en utskrift från ett vittnesseminarium där tre av SACs tidigare internationella sekreterare berättar om sina erfarenheter från denna dramatiska tid. Seminariet behandlade SACs relationer med CNT men kom också att handla om fackföreningsrörelsen, exilrörelser, demokratiseringsprocesser och inte minst om den politiska och sociala situationen i Spanien från inbördeskriget och fram till idag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Anarkosyndikalismens återkomst i Spanien : SACs samarbete med CNT under övergången från diktatur till demokrati
  2. +
  3. Svenska anarkister och syndikalister i spanska inbördeskriget : korrespondenter och frivilliga 1936-1939

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svenska anarkister och syndikalister i spanska ... av Per Lindblom (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Per Lindblom