Postcovidlotteriet: Alla barnen ... (häftad) NY
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Postcovidlotteriet (del 2)
Utgivningsdatum
2024-04-12
Förlag
Ordberoende Förlag
Medarbetare
Sporrong, Sanna (form)
Dimensioner
210 x 134 x 15 mm
Vikt
286 g
SAB
Veba
ISBN
9789189690967

Postcovidlotteriet: Alla barnen ...

Häftad,  Svenska, 2024-04-12
237
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Alla barnen fräste åt sina föräldrar utom Agata. Hon orkade inte ens prata.

Alla barnen gick till skolan utom Truls. Han svajade i köket med jättesnabb puls.

Alla barnen räknade matte utom Valle. Han hade dimma i sin skalle.

Alla minns väl alla barnen-skämten , de råa vitsarna om exkludering och våld, olyckor och sjukdomar?

Sjuk humor har funnits som en ventil i alla tider. Men ibland överträffar verkligheten dikten. Barn och tonåringar kan, precis som vuxna, få följdsjukdomen postcovid. Flera tusen barn i vårt land är hittills drabbade, enligt expertläkare. Vissa klarar inte ens av att duscha, gå uppför en trappa, hänga med kompisar eller ta sig till skolan. En del tillfrisknar med tiden, men många har nu haft postcovid i flera år. I Astrid Lindgren-Sverige, där barnkonventionen är lag, är det i dag ett lotteri om ditt barn med postcovid får bra vård eller inte. Det beror mycket på var du bor, och vem du är.

Bristen på hjälp påverkar skolgång och möjligheter till en normal fritid. För en vuxen blir en livsförändrande sjukdom i flera år svår att acceptera, men för ett barn eller tonåring som knappt påbörjat livet kan den vara förödande.

Ljusning finns ändå. I boken intervjuas några av världens främsta barnläkare och experter på postcovid hos unga. Läkare och forskare jobbar i snabb takt med att förstå mer om postcovid, och har kunskap att dela med sig av. Den behöver nå ut, så att fler kan få bättre hjälp.

Läs boken, förfäras och hoppas!

Om författaren: LISA NORÉN debuterade 2023 med den uppskattade och omtalade populärvetenskapliga reportageboken Postcovidlotteriet - Om pandemins osynliga svans. Hon är specialistläkare i allmänmedicin, och har arbetat inom palliativ vård, varit verksamhetschef och arbetat med utvecklingsfrågor internationellt. Lisa är också talesperson för patientföreningen Svenska Covidföreningen, och för nätverket Läkare till läkare som samlar postcovidsjuka läkare. Hon har ett flertal gånger föreläst om postcovid i Sverige och utomlands, och har medverkat i många mediesammanhang i både Sverige och internationellt.

Recensioner

"För läkaren Lisa Norén ställde covid-19 och dess efterverkningar verkligen livet på ända. Det har hon ur målande förstapersonperspektiv återberättat läs- och tänkvärt i sin bokdebut Postcovidlotteriet. Om pandeminsosynliga svans (2023). Nu, i Postcovidlotteriet alla barnen, riktar hon uppmärksamheten mot en svagare, mer sårbar grupp: barn och ungdomar. Såväl drabbade (i åldrarna 11 till 19 år) som experter (fem läkare och en fysioterapeut) får komma till tals genom författarens intervjuer.

Fallbeskrivningarna, livsödena, blir nästan fysiskt plågsamma att ta del av; sorgen, frustrationen, uppgivenheten och ilskan.

Men, ännu värre, vårdens tillkortakommanden med okunskap, inkonsekvens, motsägelsefullhet och oprofessionalism. Då blir det, i strid mot hälso- och sjukvårdslagen, ett lotteri för den drabbade. Vem du möter och var i landet du bor kan bli avgörande.

Experterna som kommer till tals representerar ännu sa länge en minoritet, men står ändå för en glimt av hopp och förändring.

Praktiska råd till dem som behöver ges också . Oavsett om läsaren det kan vara vemsomhelst "tror" på postcovid eller ej, inbjuder läsningen väl till reflektion, självrannsakan och nya insikter. Helhetsbetyg: 4 Mycket bra" BTJ (Bibliotekstjänst)
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Postcovidlotteriet: Alla barnen ...
 2. +
 3. Den goda maten : Medelhavets smaker, livsstil & hemligheten bakom friskt åldrande

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den goda maten : Medelhavets smaker, livsstil &... av Henrik Ennart, Charlotte Fredriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 336 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lisa Norén

 • Postcovidlotteriet : om pandemins osynliga svans

  Lisa Norén

  Lisa Norén var en frisk läkare som älskade sitt liv, allt var möjligt. På fritiden sprang hon maraton i morotskostym, och hon debuterade vid 45 års ålder som ishockeymålvakt. Numera får hon kärlkramp av att tvätta håret. De tunnaste kärlen i hjärt...

 • Postcovidlotteriet : om pandemins okända svans

  Lisa Norén

  Lisa Norén var en frisk läkare som älskade sitt liv, allt var möjligt. På fritiden sprang hon maraton i morotskostym, och hon debuterade vid 45 års ålder som ishockeymålvakt. Numera får hon kärlkramp av att tvätta håret. De tunnaste kärlen i hjärt...