Satans ursprung : hur kyrkan demoniserade judar, hedningar och kättare (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2024-04-22
Förlag
Bokförlaget Stolpe
Översättare
Andreas Vesterlund
Originaltitel
The Origin of Satan
Medarbetare
Leo, Patric (form)
Dimensioner
247 x 175 x 24 mm
Vikt
812 g
SAB
Cm
ISBN
9789189696310

Satans ursprung : hur kyrkan demoniserade judar, hedningar och kättare

Inbunden,  Svenska, 2024-04-22
269
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I Gamla Testamentet är han närvarande som en av många antagonister, en fallen ängel bland flera andra. Så hur kom det sig då att just Satan blev evangeliets mörkerfurste, ansvarig för Jesu korsfästelse som en del av en aldrig sinande kamp mellan gott och ont? Och varför identifierade Jesu efterföljare i allt högre grad Satan med sina mänskliga fiender först judar, sedan hedningar och till sist kättare?

I och med att kristna i allmänhet identifierar sig med Jesus och lärjungarna, ser de i förlängningen icke-kristna som det motsatta, som antagonisten, enligt Elaine Pagels. I Satans ursprung (The Origin of Satan, 1995), ett banbrytande religionshistoriskt verk med Satans sociala bakgrund i fokus, uppmanar hon läsaren att betrakta Satan som en reflektion av hur vi uppfattar oss själva och vår syn på andra. Hon sätter fingret på sambandet mellan de händelser i evangelierna som handlar om Jesus, hans anhängare och fiender å ena sidan, och myten som dess författare hänvisade tillför att tolka dessa händelser å den andra. Detta utgör kampen mellan Gud och Satan. Pagels visar med imponerande expertis hur det har varit möjligt för Guds kärlek att samexistera med irrationellt hat i två tusen år.

Denna utgåva har ett nyskrivet förord av Per Faxneld, docent i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

Elaine Pagels är Harrington Spear Paine Professor of Religion vid Princeton University. Hon har tidigare undervisat vid Barnard College, Columbia University, och är mest känd för sin forskning och texter om de gnostiska evangelierna. Förutom Satans ursprung har hon bland annat skrivit böckerna The Gnostic Gospels(1989); Reading Judas: the Gospel of Judas and the shaping of Christianity(2007); och Revelations: visions, prophecy, and politics in the Book of Revelation(2012).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Satans ursprung : hur kyrkan demoniserade judar, hedningar och kättare
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elaine Pagels