Isak Gustaf Clason : resan mot en ny arkitektur (inbunden) NY
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2024-04-25
Förlag
Bokförlaget Stolpe
Medarbetare
Leo, Patric (form)
Dimensioner
310 x 235 x 33 mm
Vikt
1626 g
SAB
Ibz Clason, Isak Gustaf
ISBN
9789189696556

Isak Gustaf Clason : resan mot en ny arkitektur

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2024-04-25
349
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Isak Gustaf Clason var en av Sveriges mest inflytelserika arkitekter kring sekelskiftet 1900. Om detta vittnar alla de byggnader som han ritat och restaurerat, och som än i dag beundras för sin skönhet. Hans kanske mest kända verk är Nordiska museet, som han arbetade med under 17 år, från skiss till färdig byggnad. Clasons arkitektur baseras på ett metodiskt arbetssätt med tydliga och detaljerade ritningar. Det var hans övertygelse att en tydlig viljeyttring, präglad av konsekvens och logik, måste genomsyra varje byggnad från helhet till detalj.

Under en lång bildningsresa till Frankrike, Spanien och Italien 1883 1886 fann Clason nya förebilder, som smälte samman stilelement från olika tider och kulturer. Breven och anteckningarna som Clason skrev under sin grand tour speglar hans starka personlighet och hans förmåga till kritiskt iakttagande. Pennan och penseln var hans redskap för att fånga och analysera arkitekturen i dess sammanhang. I denna rikt illustrerade bok återges, förutom ritningar, en lång rad av hans skisser, teckningar och akvareller.

Inspirerad av alla intryck under resan började Clason ifrågasätta de dominerande strömningarna på hemmaplan och vända upp och ner på nystilarnas regelbok. I sin gärning som arkitekt kom han senare att knyta samman nationalromantiken med stormaktstidens gestaltningstradition. Han skapade vackra, välbyggda hus i hållbara, äkta material hus som väckte uppmärksamhet och snart blev stilbildande för en ny generation arkitekter.

Kerstin Barup är arkitekt, tidigare professor i bebyggelsevård vid Lunds tekniska högskola samt professor i restaureringskonst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Idag är hon visiting professor i arkitektur vid Downing College, Cambridge University.

Mats Edström är arkitekt, tidigare professor i arkitektur vid Lunds tekniska högskola och professor i byggnadsvård vid Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo. Tillsammans driver författarna Barup & Edström Arkitektkontor AB, med bas i Flyinge i Skåne.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Isak Gustaf Clason : resan mot en ny arkitektur
 2. +
 3. Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den siste teaterdirektören : berättelsen om Ben... av Johan Hilton (inbunden).

Köp båda 2 för 598 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Isak Gustaf Clason : resan mot en ny arkitektur. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk arkitekturresa
  Arne Engström, 21 maj 2024

  Inte mitt område, hade aldrig hört talas om Isak Gustaf Clason tidigare. Men en helt fantastisk bok om en av de mest kända arkitekterna i Sverige och hans bildningsresa och fortsatta verksamhet.
  Otroligt vackra bilder (akvareller, ritningar etc) gjorda av Clason. Har blivit riktigt investerad av arkitekturens historia. Hatten av för förlaget Stolpe!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna