Fram till april 2019 var förre finansministern Kjell-Olof Feldt en ganska frisk 87-åring som trodde att han skulle kunna fortsätta att åldras i en tämligen normal takt. Som 70-åring hade han överlevt en prostatacancer och kunnat återgå till att sköta uppdrag i styrelser och delta i den politiska debatten. Och han kunde fortsätta naturvandringarna med sin hustru och hundarna.
2019 fick han en stroke som förändrade nästan allt. Efter de första månadernas förvirring och förtvivlan beslöt Kjell-Olof Feldt att sätta sin skadade hjärna i arbete genom att börja skriva på denna bok. Därigenom lärde han sig att man måste acceptera att de vunna färdigheterna kan försvinna i nästa blodstopp. Men också att de kan återerövras.
Leva med skadad hjärna är en sjukdagbok om att återhämta sig efter en sjukdom och att hitta tillbaka till en fungerande vardag. Men det är också en bok om åldrande och mänskliga relationer.
Kjell-Olof Feldt föddes 1931 i Holmsund men lämnade Västerbotten, som många andra arbetarbarn, för akademiska studier och politisk karriär i Uppsala och Stockholm.
Han tog examen som licentiat i nationalekonomi och avancerade i politiken som finansminister 1982-1990. Därefter blev han, som han själv kallar det, mångsysslare med en blandning av offentliga och privata uppdrag. Det viktigaste han åstadkom under dessa sista aktiva år anser han vara tillkomsten och uppbyggnaden av insamlingsstiftelsen Hjärnfonden.