Otillräcklig (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2024-04-09
Förlag
Libris förlag
Medarbetare
Mannberg, Maria (form)
Dimensioner
190 x 133 x 9 mm
Vikt
176 g
ISBN
9789189704701

Otillräcklig

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2024-04-09
229
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Man säger att ni är lata. Att ni bara gör det ni har lust med. Att ni bara tänker på er själva. Att ni är historielösa. Helt beroende av era mobiltelefoner. Att ni är obildade och ohyfsade. Att ni dricker för mycket. Att ni inte har någon skam i kroppen. Kort sagt är ungdomen inte så bra som den har varit. Ja, ni fattar. Men inget kunde vara mer fel. Ni är en sjukt seriös generation. Så plikttrogna att det gör er sjuka.

Så inleder författaren Christian Hjortkjær sin högst aktuella debattbok om det psykologiska klimat och den tidsanda som råder idag och som gör att den unga generationen drabbas av psykisk ohälsa.

Hjortkjaer menar att vi har gått från en förbudskultur till en påbudskultur från regler till ideal som är omöjliga att uppnå. Överallt möter de unga uppmaningar, krav och påbud: Shine like a star! Upgrade your life. På kläder, i mobilen och i reklamen. Många känner sig misslyckade och fel fastän de hela tiden försöker göra allting rätt. Och framför allt känner de sig otillräckliga. För om det går att göra något bättre är bra inte bra nog. Eller?

I Otillräcklig undersöker författaren varifrån otillräcklighetskänslorna kommer. Vad de har för bakgrund, vad de har för symtom, hur de skiljer sig från exempelvis skuldkänslor, vilka konsekvenser de kan få och vad man kan göra åt dem. Och inte minst: vad är det för samhälle som bidrar till att framkalla dem.

Detta är en otroligt angelägen och viktig bok i vår tid!

Christian Hjortkjaer är filosofie doktor vid Sören Kierkegaards Forskningscenter. Han är ofta använd föredragshållare och undervisar på Silkeborgs Högskola. Han har även skrivit flera böcker i skärningsfältet mellan filosofi, psykologi och teologi.

Den här boken är mycket angelägen därför att den stärker unga som plågas av otillräcklighetskänslor. Hjortkjærs budskap till de unga är att det inte är deras fel om de upplever sig otillräckliga. Känslan kommer av samhällets alla påbud och krav. Och eftersom de inte är ensamma om dessa känslor finns det hopp. Svend Brinkmann

Boken sätter ord på ett dilemma som jag tror att många föräldrar, pedagoger och lärare upplever. Vi har gång på gång fått höra och har lärt oss att krav och påbud inte är något bra. Men vi upplever gång på gång att den frihet vi erbjuder riskerar att bli ett nytt tvång som är totalitärt och skrämmande. Boken vänder sig både till unga läsare och till föräldrar och andra som möter ungdomar. Den förmedlar lätt och elegant komplicerade, filosofiska samtidsanalyser. Lene Tanggard
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Otillräcklig
  2. +
  3. Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog

De som köpt den här boken har ofta också köpt Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå s... av Lena Skogholm (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »