Jag är glad att mamma dog (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2023-04-03
Förlag
Bookmark Förlag
Översättare
Julia Gillberg
Originaltitel
I'm Glad My Mom Died
SAB
Ikz McCurdy, Jennette
ISBN
9789189750425
Jag är glad att mamma dog (inbunden)

Jag är glad att mamma dog

Inbunden Svenska, 2023-04-03
198
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Vinnare av Goodreads Choice Awards 2022 i kategorin Bästa Biografi och Memoar.

Jennette McCurdy var sex år dagen då hon började uppfylla sin mammas stora dröm och gick på sin första audition. Mamman ville att hennes enda dotter skulle slå igenom, och Jennette ville vara henne till lags. Noggranna matscheman, invägningar och ögonfransfärgning var vardag. Jennette till och med duschades av sin mamma långt upp i tonåren och tvingades dela både mejl, kalender och hela sin inkomst med henne.

Jennette fick sitt stora genombrott i Nickelodeon-serien iCarly och mammans kontrollerande beteende eskalerade. Jennette själv brottades under tiden med självhat, låg självkänsla, ångest, beroende och ätstörningar. Men i samband med att Jennette tar huvudrollen i spinoff-serien Sam & Cat, dör mamman i cancer. Det blir starten på Jennettes resa mot bättre hälsa och hon tar hjälp att hantera sitt förflutna, relationen till mamman och sitt självskadebeteende.

Jag är glad att mamma dog är en självutlämnande och uppriktig reflektion över relationen till mamman, men här finns också humor, värme och kärlek. Med mörk humor i samklang med snillrika anekdoter åstadkommer McCurdy en inspirerande uppväxtskildring om kontroll, återerövring och om frigörelsen i att finna sig själv.

Känd från iCarly är Jennette McCurdy ett av de kändisbarn som fick sitt genombrott under Nickelodeon-eran. 2017 lade hon skådespelarkarriären på hyllan till förmån för eget filmskapande och skrivande. Hennes texter har publicerats i bland annat The Wall Street Journal. Hennes föreställning I m Glad My Mom Died rönte enorma framgångar, och är underlaget till boken.

 

"Ett viktigt kulturellt vittnesmål som är brännande personligt." Lena Dunham

"Boken är en träffande skildring av 00-talets svårnavigerade populärkulturella terräng [ ] Självbiografin har många uppseendeväckande spår men lämnar starkast avtryck som personlig uppgörelse med ett påtagligt tabu: att aldrig förlika sig med sin förälder." Essy Klingberg, Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Fler böcker av Jennette McCurdy

  • I'm Glad My Mom Died

    Jennette McCurdy

    A heartbreaking and hilarious memoir by iCarly and Sam & Cat star Jennette McCurdy about her struggles as a former child actor-including eating disorders, addiction, and a complicated relationship with her overbearing mother-and how she retook...