Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
338
Utgivningsdatum
2023-04-03
Förlag
Bookmark Förlag
Översättare
Julia Gillberg
Originaltitel
I'm Glad My Mom Died
Dimensioner
216 x 141 x 25 mm
Vikt
522 g
SAB
Ikz McCurdy, Jennette
ISBN
9789189750425

Jag är glad att mamma dog

(8 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-04-03
229
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Vinnare av Goodreads Choice Awards 2022 i kategorin Bästa Biografi och Memoar.

Jennette McCurdy var bara sex år när hon gick på sin första filmaudition. Hennes mammas dröm var att dottern skulle få det liv hon själv drömt om - ett liv som filmstjärna. I ett Hollywoodklimat med hård konkurrens, drillas Jennette av mamman inför otaliga auditions och möten med agenter.

När Jennette får sin stora roll i Nickelodeons iCarly eskalerar mammans kontrollerande beteende. Hon inför strikta matscheman och nitisk kontroll av Jennettes kropp. Fram till 16 års ålder duschades Jennette av sin mamma och hon vägdes fem gånger om dagen. Medan mamman njuter av stjärnglansen, hanterar Jennette kraftig ätproblematik, självhat, ångest och tvångssyndrom.

Men samtidigt som Jennette får huvudrollen i spinoff-serien Sam & Cat, dör mamman i cancer. Det blir starten på Jennettes resa mot bättre hälsa och hon får hjälp att hantera sitt förflutna och sitt självskadebeteende.

JAG ÄR GLAD ATT MAMMA DOG är en självutlämnande och uppriktig berättelse om relationen till mamman, kändisskapets påfrestningar och det egna självutplånandet. Med mörk humor och snillrika anekdoter åstadkommer Jennette McCurdy en oöverträffad uppväxtskildring om kontroll, återerövring och om frigörelsen i att finna sig själv.

Jennette McCurdy spelade i Nickelodeons succéserie iCarly och i spinoffserien Sam & Cat, liksom i Netflix-serien Between. År 2017 lade hon skådespelandet på hyllan till förmån för att skriva och regissera. Hennes filmer har sedan dess visats på ett antal välrenommerade filmfestivaler. Hennes essäer har publicerats i HuffPost och The Wall Street Journal. Hennes enmansshow I m Glad My Mom Died spelades i två slutsålda vändor på Lyric Hyperion Theatre och Hudson Theatre i Los Angeles. I sin podcast Empty Inside, som legat etta på Apples topplista, samtalar hon med gäster om obekväma ämnen. Hon bor i Los Angeles.

"Ett viktigt kulturellt vittnesmål som är brännande personligt."
- Lena Dunham

"Boken är en träffande skildring av 00-talets svårnavigerade populärkulturella terräng [ ] Självbiografin har många uppseendeväckande spår men lämnar starkast avtryck som personlig uppgörelse med ett påtagligt tabu: att aldrig förlika sig med sin förälder."
- Essy Klingberg, Svenska Dagbladet

En uppväxtskildring som är ömsom upprörande, ömsom bedrövande rolig.
- THE NEW YORK TIMES

[McCurdy] skriver svidande roligt, personligt och insiktsfullt.
- TIME

En explosiv debut insiktsfull, skarpsinnig och hjärtskärande rå.
- PUBLISHERS WEEKLY

En sensationell bok som genom korta, kärnfulla meningar levererar en hög nivå av självreflektion och kan komma att bli normbrytande för hela memoar-genren.
- THE GUARDIAN

McCurdys bok utmärker sig från den vanliga kändismemoaren med en livlig, brännande, mörkt humoristisk ton och ett uppslukande tempo.
- VOGUE

Skarpt, roligt och empatiskt.
- THE WASHINGTON POST
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag är glad att mamma dog
 2. +
 3. Den goda maten : Medelhavets smaker, livsstil & hemligheten bakom friskt åldrande

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den goda maten : Medelhavets smaker, livsstil &... av Henrik Ennart, Charlotte Fredriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Jag är glad att mamma dog. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Rörande och medryckande
  David Danielsson, 28 juli 2023

  "Jag vet att hon menar väl. Hon vill bara att jag ska sluta tabba mig när jag egentligen kan bättre. Hon vill bara att jag ska bli så imponerande som möjligt. Hon är en bra mamma (s. 83)."

  Jag förbisåg den här boken ett bra tag. Utan relation till författarinnans roll i en Nickelodeon-baserad ungdomsserie som var populär bland tonåringar när jag hade passerat tjugo förstod jag inte att omslagsbilden föreställde författarinnan själv. Vibbarna var de av en lite quirky-chic, retroesque... Läs hela recensionen

 2. Rekommenderar!
  Hanna, 27 juli 2023

  En av de bästa biografierna som jag har läst senaste åren. Var svårt att lägga ifrån sig boken, jag ville bara fortsätta läsa. Flera jobbiga ämnen tas upp men det finns också humor och värme.

 3. Utlämnande, rå och ärlig
  Frida Hemborg, 6 maj 2023

  Bokrecension av "Jag är glad att mamma dog" av Jennette McCurdy. Utgiven på svenska av Bookmark förlag.

  Detta är faktiskt den första självbiografin jag läser, och oj vilken start. Denna bok lämnar mig så oerhört berörd och känslan att denna bok inte kommer lämna mina tankar på länge. Orden som kommer till mig när jag läste var: Utlämnande, rå, ärlig, välskriven och modig. Jennette är otroligt modig som vågar berätta om sin historia, och att vara så ärlig om hur den person som alltid ... Läs hela recensionen

 4. Gripande, rolig och välskriven
  -, 4 maj 2023

  Jennette McCurdys memoarer i vilken hon ärligt och öppet berättar om sin barndom, kanske det som inte blev någon barndom. Hon var bara sex år när hennes mamma tog med Jennettes på hennes första filmaudition. Mammans dröm var att dottern skulle få det liv hon själv drömt om; att bli filmstjärna. Hollywood är tufft, stenhård konkurrens gäller men inget kan stå i vägen för moderns dröm.

  Drömmen går i uppfyllelse när Jennette får sin stora roll i Nickelodeons iCarly. Samtidigt spårar m... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Jennette McCurdy