Olydiga undersåtar (häftad)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (2.7 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
235
Utgivningsdatum
2024-05-28
Förlag
Nirstedt/litteratur
ISBN
9789189759510

Olydiga undersåtar E-bok

(1 röst)  |   Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2024-05-28

Styckköp

109

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Olydnad har funnits lika länge som det funnits makt och underordning. I denna handbok söker Ulf Olsson efter olydnadens olika uttryck i litterära skildringar som Heinrich von Kleists berättelse om Michael Kohlhaas, Max Frischs om Stiller eller Herman Melvilles om Bartleby, »mannen som sade nej«, en av världslitteraturens mest säregna figurer, som inför varje arbetsuppgift svarar: »Jag skulle helst låta bli.« Men fiktionen är inte isolerad från verkligheten eller tidpunkten, och Olssons bok blir också en historisk exposé över olydnaden som svar på makt och vanmakt under seklernas lopp - från Bibelns Kain till de teknikfientliga ludditerna i början av 1800-talet eller vår tids klimataktivister.

Olydiga undersåtar är en rörlig och roande pamflett om frihetens underliga vägar, om upprorets förhållande till våld, individens plats i maskinen och den karnevaliska glädjen i att ställa världen på ända.

Ulf Olsson är professor emeritus i litteraturvetenskap och kritiker i Expressen. Han har tidigare skrivit om författare som August Strindberg, Birgitta Trotzig och Lars Norén, om jazz och rockmusik, om tystnaden som motstånd mot språkligt våld.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Olydiga undersåtar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. När var Olsson olydig?
    Lasse Ekstrand, 3 juli 2024

    En lathund för den som själv inte orkar att idéhistoriskt bilda sig, läsa olydnadens alla uttolkare och apolegeter. Olsson har lagt ned ett imponerande stort arbete. Och han skriver väl för att vara akademiker. Men jag önskar att han hade vågat vara mer personlig, efter många år som medarbetare i en hierarkisk organisation - universitetet. Hur hanterade han det - lydigt eller olydigt - när New Public Management infördes och kollegialiteten avskaffades som styrform? Det får vi inte veta men hade varit intressant.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ulf Olsson