Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Logos * Pathos
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2003-01-01
Förlag
Glänta Produktion
Medarbetare
Rosengren, Mats (red.) / Sigurdson, Ola (red.)
Dimensioner
200 x 150 x 10 mm
Vikt
230 g
SAB
Dh
ISBN
9789197363679

Filosofi vid mörkrets hjärta : Wittgenstein, Frazer och vildarna

Häftad,  Svenska, 2003-01-01
159
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"En hel mytologi är nerlagd i vårt språk."

I Ludwig Wittgensteins kritiska anmärkning om Frazers Den gyllene bågen ser Aleksander Motturi en alltjämt aktuell kritik mot den antropologiska filosofins grundläggande premisser. Filosofi vid mörkrets hjärta lyfter fram det moraliska engagemanget hos en av 1900-talets mest inflytelserika tänkare. Filosofi vid mörkrets hjärta blickar djupt in i såväl Wittgensteins som Frazers viktigaste verk, men den för också läsaren genom delar av den koloniala och postkoloniala erfarenheten, till frågan om exotismen i estetiken, eugenikens närvaro i etiken, Oswald Spenglers betydelse för den filosofiska metoden, samt relationen till antisemitism och en rad andra nedtonade aspekter av Wittgensteins tänkande och hela den filosofiska praktik som utgår från detta.

Anmärkningarna om Frazer kan enligt Motturi vändas mot många av den antropologiska filosofins grundläggande premisser. Det dödläge som den har gemensam med vår egen tids tänkande kring andra kulturer låter sig upplösas först om man förstår att filosofin sedd som grammatisk undersökning är ett arbete med en själv eller med de mytologier som är nerlagda i vårt språk. Filosofi vid mörkrets hjärta skapar på så vis ett nytt rum för Witt gensteins verk och lyfter fram det moraliska engagemang som ligger till grund för allt som en av 1900-talets mest inflytelserika filosofer skriver.

Aleksander Motturi (1970) är filosof som varit verksam vid Åbo Akademi, Göteborgs Universitet, University of Wales, Swansea. Han har översatt flera av Wittgensteins verk och skrivit efterordet till Ludwig Wittgenstein: Filosofi (Glänta Produktion, Göteborg 2000).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Filosofi vid mörkrets hjärta : Wittgenstein, Frazer och vildarna
  2. +
  3. Allt jag fått lära mig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allt jag fått lära mig av Tara Westover (pocket).

Köp båda 2 för 238 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Aleksander Motturi