Progymnasmata : retorikens bortglömda text- och tankeform (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2003-10-01
Förlag
Rhetor förlag
Medarbetare
Hansson, Stina (red.)
Dimensioner
230 x 170 x 25 mm
Vikt
520 g
SAB
F.063
ISBN
9789197407885

Progymnasmata : retorikens bortglömda text- och tankeform

retorikens bortglömda text- och tankeform; uppsatsantologi från Riksbanksprojektet "Från antikens progymnasmata till den moderna 'skrivprocessen'; grundläggande retorik som text- och tankeform"

Kartonnage,  Svenska, 2003-10-01
186
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det grekiska ordet progymnasma (pluralis progymnasmata) betyder ordagrant 'förberedande övning', och namnet i plural syftar på en serie övningar, företrädesvis skriftliga, av retorisk typ.
Övningarna är förberedande i förhållande till gymnasmata, de tal eller deklamationer som eleverna skulle framföra på högre undervisningsnivåer. Serien fick förmodligen sin form i skolundervisningen i Athen senast under andra århundradet f. Kr.
Klart är att övningsserien först användes i Grekland och att den därefter, både i Rom och Bysans, blev standardmodellen för den elementära undervisning, som bland annat förberedde för studier i det mer avancerade ämnet 'retorik'.

Från antiken och ända fram till romantiken påverkade progymnasmata den litteratur som skrevs och därmed, mer grundläggande, de text- och tankemodeller som låg till grund för den muntliga och skriftliga gestaltningen av olika typer av stoff. Det finns gott om inslag som kan återföras på progymnasmata i alla möjliga typer av texter från äldre tid. Men trots att så är fallet är såväl övningsserien i sig som dess litterära betydelse fortfarande ganska okända storheter i modern humanistisk forskning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Progymnasmata : retorikens bortglömda text- och tankeform
  2. +
  3. Tillsammans : människan som människans räddning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans : människan som människans räddning av Lasse Berg (inbunden).

Köp båda 2 för 315 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Stina Hansson