Alkemins skam (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
450
Utgivningsdatum
2004-12-01
Förlag
Vertigo Förlag
Dimensioner
169 x 150 x 28 mm
Vikt
460 g
SAB
Uce:k
ISBN
9789197420518

Alkemins skam

Häftad,  Svenska, 2004-12-01
141
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Alkemin drömmer om absolut lycka: oändlig rikedom och evigt liv med hjälp av De vises sten. I det tidigmoderna Europa var denna metalliska mystik en självklar företeelse. Men under 1700-talets sista årtionden försvann den alkemiska traditionen ur offentligheten. Detta plötsliga brott föregicks av en rad kamper och kampanjer mot alkemisterna.

Den här idéhistoriska studien undersöker angreppen från upplysningens företrädare och guldmakarnas ansträngningar att försvara sig. I första hand utkämpades striderna genom förlöjligande och skambeläggande, vapen som är särskilt verkningsfulla i den offentliga sfären, nu som då. Det var inte så mycket möjligheten att göra guld som stod i fokus. Istället utpekades alkemisterna som galna, onyttiga, smutsiga, farliga och bakåtsträvande mörkermän.

Romantiken hade mycket gemensamt med alkemin, men i praktiken saknade romantikerna intresse för den. Upplysningens skambeläggande avlöstes av romantikens tystnad. Men alkemins tystnad betyder inte att det inte fanns några alkemister kvar i Europa. I ett appendix till boken skildras den rika alkemiska subkulturen under 1800-talet och några av dess exotiska utövare, som odlade drömmen i avskildhet.

Alkemins skam är den doktorsavhandling i idéhistoria som C-M Edenborg la fram i december 2002. Den är också den femte och sista boken från det enda svenska punkförlaget: No Fun.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Alkemins skam
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 380 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carl-Michael Edenborg