Det stora svenska äventyret - boken om Svenska Ostindiska Compagniet (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
178
Utgivningsdatum
2003-06-01
Förlag
Breakwater Publishing
Illustrationer
ill.
Dimensioner
250 x 220 x 15 mm
Vikt
680 g
SAB
Kc.4,Qz Ostindiska kompaniet
ISBN
9789197437950
Det stora svenska äventyret - boken om Svenska Ostindiska Compagniet (kartonnage)

Det stora svenska äventyret - boken om Svenska Ostindiska Compagniet

(1 röst)
Kartonnage Svenska, 2003-06-01

Slutsåld

Här är berättelsen om sjömännen, resorna, entreprenörerna, vardagen och fartygen i Svenska Ostindiska Compagniet.

1731 bildades Svenska Ostindiska Compagniet som kom att bli det mest framgångsrika företaget i Sveriges historia. Man fick svensk ensamrätt på handeln med Östern. Under 82 år sändes 37 fartyg till Kina och Indien på 132 olika expeditioner. Engelsmän, holländare och fransmän fanns redan längs kusterna och i de farvattnen svenskarna sökte sig till. De stora sjöfartsnationernas kompanier med tusentals anställda och hundratals skepp såg med fientliga ögon på de nya skeppens ankomst och gjorde vad de kunde för att stoppa den svenska handeln.

Trots att fartyg förliste och tusentals män dog ombord av umbäranden och olyckor fortsatte de svenska skeppen sina resor runt Afrika och över den väldiga Indiska oceanen. Man trotsade inte bara de mäktiga europeiska nationerna utan också lynniga lokala härskare, havens stråtrövare och vädrets allt annat än pålitliga makter.

Boken är en sammanfattning av allt vad som skrivits om skeppen och resorna och utgör därigenom ett måste för alla som vill ha en absolut guide om denna den svenska handelns storhetstid. [] Som ett sammanfattande verk över hela epoken är boken outstanding med mängder av mycket fina bilder och mängder av fakta. Verkligheten är den att varje resa egentligen är värd en bok om man skulle vilja fördjupa sig i bolagets och människornas strapatser. (Goda Nyheter 2 2003)

Robert Hermansson är sjöingenjör och seglade länge som maskinbefäl i den svenska handelsflottan. Sedan många år skriver han för Svensk Sjöfarts Tidning och är särskilt intresserad av teknik, kultur och historia. En av hans specialiteter är pirater och 1999 kom hans första bok "Havens stråtrövare" (Prisma). Sedan dess har han gett ut flera böcker om såväl historisk som modern sjöfart.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »