Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Gläntan Vertigo-serien (del 2)
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2004-10-01
Förlag
Vertigo Förlag
Översättare
Göran Dahlberg, Elin Talje
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Iraq : the borrowed kettle
Dimensioner
180 x 130 x 10 mm
Vikt
200 g
SAB
Hce.04,Koai.6
ISBN
9789197457569
Irak: att låna en kittel (häftad)

Irak: att låna en kittel

Häftad Svenska, 2004-10-01
114
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
'Att låna en kittel' hänvisar till ett skämt som Freud citerade för at t belysa drömmarnas märkliga logik. En man kräver tillbaka sin utlånad e kittel och får svaret:(1) Jag lånade aldrig någon kittel av dig.(2) Kitteln var redan trasig när jag fick den av dig.(3) Jag lämnade tillb aka den till dig oskadd.Denna uppräkning bekräftar givetvis det man fö rsöker förneka - att den kittel som lämnades tillbaka var trasig.Enlig t Slavoj Zizek rättfärdigades USA:s krig mot Irak enligt en liknande l ogik. När argumentet om massförstörelsevapen upplöstes, hävdade man at t det inte spelade någon roll eftersom Saddam Hussein stödde al-Qaida, för att till slut nöja sig med att utpeka regimen som en hänsynslös d iktatur.I denna fördjupade analys av den nya världsordningen avslöjar Zizek sådana argumentationer och väcker läsarens misstänksamhet mot en kla val, ideologier och allehanda mediers bilder.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Irak: att låna en kittel
  2. +
  3. Hegemonin och den socialistiska strategin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hegemonin och den socialistiska strategin av Ernesto Laclau, Chantal Mouffe (inbunden).

Köp båda 2 för 296 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Slavoj Zizek

Övrig information

"Att låna en kittel" hänvisar till ett skämt som Freud citerade för att belysa drömmarnas märkliga logik. En man kräver tillbaka sin utlånade kittel och får svaret:
(1) Jag lånade aldrig någon kittel av dig.
(2) Kitteln var redan trasig när jag fick den av dig.
(3) Jag lämnade tillbaka den till dig oskadd.

Denna uppräkning bekräftar givetvis det man försöker förneka - att den kittel som lämnades tillbaka var trasig.

Enligt Slavoj Zizek rättfärdigades USA:s krig mot Irak enligt en liknande logik. När argumentet om massförstörelsevapen upplöstes, hävdade man att det inte spelade någon roll eftersom Saddam Hussein stödde al-Qaida, för att till slut nöja sig med att utpeka regimen som en hänsynslös diktatur.

I denna fördjupade analys av den nya världsordningen avslöjar Zizek sådana argumentationer och väcker läsarens misstänksamhet mot enkla val, ideologier och allehanda mediers bilder.