Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
127
Utgivningsdatum
2005-01-01
Förlag
Glänta produktion
Översättare
Carin Franzén
Originalspråk
Franska
Originaltitel
Manifeste pour la philosophie
Dimensioner
210 x 130 x 10 mm
Vikt
160 g
SAB
D,Dg
ISBN
9789197457583

Manifest för filosofin & Vad är kärlek?

Häftad,  Svenska, 2005-01-01
137
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kan filosofer tala om Sanningen, Grunden, Varat eller Subjektet? Eller ska filosofin bestå av utflykter till poesin, måleriet eller filmkonsten? Till politiken? De lika roande som oroande svar som Alain Badiou ger på dessa frågor gör anspråk på att utgöra ett manifest för filosofins möjligheter idag.

I Manifest för filosofin presenterar Badiou grunderna för sitt filosofiska program genom att sätta dem i ett konkret sammanhang och ställa en rad kritiska frågor.

Volymens andra, fristående text - Vad är kärlek? - placerar kärleken i relation till vetenskapen, politiken och konsten. Kärleken är alltså varken ett maskerat begär eller en romantisk sammansmältning; den är en form av sanning. En sanning om de Två, om separation och åtskillnad. I denna text förtydligas också Badious förhållande till Jacques Lacans psykoanalys, samtidigt som hans mängdteoretiska resonemang rubbar inordnandet av filosofin i kategorier som analytisk kontra kontinental. Alain Badious filosofi har sedan början på 90-talet rönt allt större uppmärksamhet och han räknas idag som en av Frankrikes mest inflytelserika filosofer.

"En utmärkt introduktion till en av samtidens viktigaste filosofer. Manifest för filosofin kommer tveklöst att ge nytt liv åt den diskurs som blivit alltför bekväm med sin egen död. " (Joan Copjec)

"Detta är den första bok sedan Varat och Tiden som vågar ställa frågor om varat som sådant." (Dominique Jacaud, La philosophie en Europe)

Alain Badiou är född i Rabat, Marocko. Han är professor i filosofi vid Ecole Normale Supérieure samt Université Paris VIII, Saint-Denis och författare till flera uppmärksammade verk.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Manifest för filosofin & Vad är kärlek?
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 376 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Alain Badiou

Övrig information

I Manifest för filosofin presenterar Alain Badiou grunderna för sitt filosofiska program genom att sätta dem i ett konkret sammanhang och ställa en rad kritiska frågor: Kan filosofer tala om Sanningen, Grunden, Varat eller Subjektet? Eller ska filosofin bestå av utflykter till poesin, måleriet eller filmkonsten? Eller till politiken? De lika roande som oroande svar som Badiou ger på dessa frågor gör anspråk på att utgöra ett manifest för filosofins möjligheter idag.

I »Vad är kärlek?» volymens andra, fristående text placeras kärleken i relation till vetenskapen, politiken och konsten. Kärleken är alltså varken ett maskerat begär eller en romantisk sammansmältning, den är en form av sanning. En sanning om de Två, om separation och åtskillnad. I denna text förtydligas också Badious förhållande till Jacques Lacans psykoanalys. Filosofen och författaren Alain Badious filosofi har sedan början på 90-talet rönt allt större uppmärksamhet och han räknas idag som en av Frankrikes mest inflytelserika filosofer. Hans filosofi är trogen en radikal politisk strategi, men är också förankrad i den analytiska traditionen (Russel, Wittgenstein, Kripke), den antika filosofin samt i den tankeströmning där Nietzsche och Heidegger är centrala namn. För denna volym har Dariush Moaven Doust skrivit den första större introduktionen till Badious verk på svenska.