Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2007-05-01
Förlag
Adoxa
Medarbetare
Kustvall Larsson, Folke (foto)
Illustratör/Fotograf
Jessica Nyström
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
340 g
SAB
Uaa,Dj
ISBN
9789197558853

Texter om Kosmos

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2007-05-01
184
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Läs ett provkapitel här>>

Vilken är din relation till Kosmos? Kanske tror du inte att du har någon sådan relation. Det var också vad många av författarna till antologin Texter om kosmos först svarade. Men det blev en eftertänksam och samtidigt utblickande bok. Här skildras tro och vetande, inre och yttre resor samt, inte minst, våra gränser mot universum. Vi får ta del av skilda perspektiv från en rad forskare, författare och en f.d. ärkebiskop.

FÖRFATTARPRESENTATIONER:

Björn Stenholm (red.), docent i astronomi vid Lunds universitet, tillika redaktör vid Nationalencyklopedin och tidskriften Populär Astronomi. Han lyssnar annars gärna till musik.

Ella Carlsson, officer i flygvapnet, civilingenjör i rymdteknik och författare till boken Framåt Mars! Numera är hon verksam vid Institutet för rymdfysik i Kiruna där hon forskar om planeten Mars.

Bengt Gustafsson, professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet, välkänd och samhällsengagerad popularisator.

KG Hammar, sedan hösten 2006 gästprofessor vid Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet och var under åren 1997-2006 Svenska kyrkans ärkebiskop i Uppsala.

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet. Han är en flitig popularisator och har gett ut ett tjugotal böcker om främst medeltidshistoria. Han fick Augustpriset år 2000 för Stora döden.

Tomas Hode, forskarutbildad vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. För närvarande visiting professor i biologi vid Portland State University, USA. Forskar inom området astrobiologi, dvs. om förutsättningarna för liv och livsformer på andra planeter i rymden.

Maja Ljung, journalist, litteraturkritiker och mediekonsulent bosatt i Malmö. Hon skriver om barn- och ungdomskultur, vuxenkultur och allsköns nyheter och är ivrigt intresserad av existensens samtidiga liten- och storhet.

Maria Nyström, professor i ämnet Design för hållbar utveckling vid Chalmers. Har lett gruppen kring Star Design vid Lunds tekniska högskola, som inbegriper forskning inom rymdarkitektur. Utnämndes till Årets svenska kvinna år 2000.

Marie Rådbo, universitetslektor i astronomi vid Göteborgs universitet, Hon har populariserat astronomin i många former och blev för detta hedersdoktor vid Chalmers 2005.

Elisabeth Stjernberg, verksam som lärare i filosofi vid Stockholms universitet. Hon har intresserat sig för filosofisk antropologi och vetenskapsteori, men också för genusapekter inom filosofin. Hon delar tiden mellan filosofi och musik, undervisar i cellospel och spelar gärna själv.

Anita Sundman, författare, bildkonstnär och universitetslektor i astronomi i Stockholm. Hon är en flitig popularisator, flerfaldigt prisad, och en av de tre som skrivit Astronomisk uppslagsbok (2005).

Bengt EY Svensson, professor i teoretisk fysik vid Lunds universitet. Han har alltid varit intresserad av hur världen är uppbyggd och hur vi kan veta något och lära oss något om den.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »