Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Logos Pathos (del 4)
Antal sidor
436
Utgivningsdatum
2005-05-01
Förlag
Glänta produktion
Dimensioner
148 x 218 x 28 mm
Vikt
640 g
Antal komponenter
1
SAB
K.4,Oepb-c:k.55
ISBN
9789197560702
Offentlig skrift om det hemliga : raison détat, SOU och varulven (häftad)

Offentlig skrift om det hemliga : raison détat, SOU och varulven

Häftad Svenska, 2005-05-01
197
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Hur kommer det sig att bevarandet av den politiska öppenheten tycks kräva alltmer sekretess och undantagstillstånd? Idéhistorikern Maria Johansen undersöker Statens Offentliga Utredningar om svensk säkerhetstjänst under 1900-talets sista decennier och visar att det inte är en slump att föreställningar om rikets säkerhet ger upphov till den omöjliga genren Statens Offentliga Hemliga Utredningar (SO(H)U).

När hemlig verksamhet skall garantera det öppna samhället skapas en paradoxal politik. Bortom demokratisk insyn och kontroll, fast likväl i demokratins och frihetens namn, bedrivs verksamheter som följer statsförnuftets logik. Men vari består detta förnuft som sägs representera statens, det vill säga alla medborgares intressen? Historien visar att varje universellt förnuft inbegriper en rad motstridiga positioner.

Med hjälp av Hobbes Leviathan och Agambens varulv ger Johansen en både samtida och historisk analys av spänningarna mellan hemligt och offentligt, övervakning och straff, lag och undantag i modern politik.

"Det är på många sätt en lärorik sak. Johansen behandlar först synen på hemligheter under tidigare epoker, och vi får smaka på Machiavelli, Hobbes och Hegel för att sedan gå vidare till svensk efterkrigstida övervakningsverksamhet så som den framträder i offentliga utredningar. Färden genom hemlighetens historia är ofta stimulerande, till och med spännande." (Johan Tralau, SvD)

Maria Johansen arbetar som lektor och forskare vid Institutionen för idéhistoria och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Offentlig skrift om det hemliga : raison détat, SOU och varulven
  2. +
  3. Kriget mot kroppen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kriget mot kroppen av Erik Hemmingsson, Stina Wollter (inbunden).

Köp båda 2 för 426 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Johansen

  • Glänta 2(2014) Migration 2

    Meriç Algün Ringborg, Agri Ismaïl, Yoko Tawada, Hanna Arendt, Maria Johansen

    Det andra nummer av tre om migration handlar bl a om vägen från Gaza till Sverige, svenskars återmigration till Kurdistan, ex-jugoslaviska spritresor till Tyskland, migration till rymden, arbetskraftsinvandring till Brasilien, adoptionskritik i Sy...

Övrig information

När hemlig verksamhet skall garantera det öppna samhället skapas en paradoxal politik. Bortom demokratisk insyn och kontroll, fast likväl i demokratins och frihetens namn, bedrivs verksamheter som följer statsförnuftets logik. Men vari består detta förnuft som sägs representera statens, det vill säga alla medborgares intressen? Historien visar att varje universellt förnuft inbegriper en rad motstridiga positioner. Så snart man försöker beskriva det, beskriver man vissa specifika gruppers intressen. Föreställningarna om ett statsförnuft kan spåras tillbaka till renässansen och bildar en berättelse om maktanspråk, undantag och nödsituationer. I Offentlig skrift om det hemliga ger Maria Johansen en både samtida och historisk analys av spänningarna mellan hemligt och offentligt, övervakning och straff, lag och undantag i modern politik. Med hjälp av Hobbes Leviathan och Agambens varulv skriver hon statsförnuftets och suveränitetens historia där stater och medborgare fångas i motsägelsefulla politiska praktiker. Mot denna bakgrund analyserar Johansen Statens Offentliga Utredningar om svensk säkerhetstjänst under 1900-talets sista decennier. Hon visar att det inte är en slump att föreställningar om rikets säkerhet ger upphov till den omöjliga genren Statens Offentliga Hemliga Utredningar (SO(H)U). Offentlig skrift om det hemliga är nr 4 i Gläntas skriftserie Logos " Pathos som redigeras av Mats Rosengren och Ola Sigurdson.