Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
133
Utgivningsdatum
2007-02-01
Förlag
Glänta Produktion
Dimensioner
215 x 133 x 12 mm
Vikt
260 g
SAB
G
ISBN
9789197560788

Döden i Beirut

Häftad,  Svenska, 2007-02-01
139
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    79
Visa alla 1 format & utgåvor
I Beirut går de levande på de dödas ben, samtidigt som de döda, under de senaste årens dramatiska utveckling, tycks gå igen på de levandes ben. Döden i Beirut är en personlig essä om en stad belägrad av vålnader.

Perser, greker, romare, araber, korsfarare, turkar, ryssar, engelsmän, fransmän, syrier, israeler, iranier, palestinier, nordamerikaner - alla har de under årens lopp belägrat Libanons huvudstad. Efter det långa inbördeskriget 1975-1990, mordet på Hariri och Syriens återtåg 2005 är det förflutnas blodiga hemsökelser tydligare än någonsin. Michel Azar skriver personligt om livet under brinnande krig.

"Döden i Beirut är en fantastisk idé- och historieresa som emellanåt med närmast poetiska beskrivningar skildrar ett land där de döda 'går igen på de levandes ben'. ... Det är Azars styrka, att han är demokratisk i sin kritik - ingen etnisk eller religiös grupp slipper ifrån hans känga.... En bok att ha nära när man läser artiklar om nya oroligheter i Libanon." (Rakel Chukri, SDS)

"Om Libanons subtila maktbalans, om vad den lett och riskerar att leda till, har idéhistorikern Michael Azar skrivit en utomordentlig bok, som utöver att vara något så ovanligt som en stilistiskt njutbar essä också förklarar varför ett land som utåt sett kan se ut som ett multikulturellt paradis i själva verket är en krutdurk som i ett och samma kartveck koncentrerar hela Mellanösterns konflikter." (Steve-Sem Sandberg, SvD)

"Att beskriva Beiruts och Libanons dramatiska historia från antik till nutid kräver förstås både kunskap och inlevelse. Det besitter Michael Azar i hög grad. Han är docent i idéhistoria och har samtidigt en libanesisk bakgrund. Han närmar sig ämnet som forskare och samtidigt som medkännare, filosof och författare. [...] Därför blir hans långa essä Döden i Beirut ett skolexempel på hur man kan skildra ett komplicerat skede med både distans och närhet och samtidigt inse sina begränsningar." (Torsten Kälvemark, AB)

"Azar arbetar på djupet, men också på bredden. Koncentrerat och pedagogiskt, och på njutbar prosa, beskriver han landets politiska historia och ger en detaljerad bild av premisserna för dagens konfliktfyllda kaos i vilket kampen om nationens identitet är själva motorn. [...] Om den ordinära nyhetsrapporteringen om Mellanöstern snarast ökar ens förvirring så bidrar Azar på ett imponerande sätt till att göra detta dödliga spel något mera begripligt." (Kristina Lundblad, GP)

Michael Azar är författare och docent i idéhistoria, verksam vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Döden i Beirut
  2. +
  3. Paradiset ligger under mammas fötter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi (pocket).

Köp båda 2 för 228 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Michael Azar