Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
153
Utgivningsdatum
2006-02-01
Upplaga
2
Förlag
Rosenlarv förlag
Originaltitel
Feberboken: Stoffet till en roman (under pseudonymen Mimmi Palm)
Dimensioner
170 x 110 x 10 mm
Vikt
100 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789197599306

Feberboken : stoffet till en roman

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2006-02-01
142
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Feberboken utgavs första gången 1931, och publiceras nu med ett förord av Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap.

Feberboken, som skrevs av Stina Aronson under pseudonymen Mimmi Palm, kan ses som ett modernistiskt manifest. Liksom för de svenska manliga modernisterna, primitivisterna, är litteraturen för Aronson en livsinställning snarare än en litteraturinställning. Det handlar om livet, och den komplicerade kärleken till den yngre författaren Hugo. Undertiteln, stoffet till en roman, beskriver boken väl. Med dagboksanteckningar, brev, längre fragment och korta brottstycken kombinerar Aronson en poetisk ton med bitska betraktelser. Och trettiotalets början känns plötsligt alldeles intill.

Aronson har hittills mest uppmärksammats för den senare delen av sitt författarskap och då framför allt för romanen Hitom himlen som återutgavs senast 2003. Hitom himlen brukar beskrivas som ett mästerverk där Aronson hittar hem till sitt språk via det norrbottniska landskapet. Den tidigare romanen Feberboken är ett oförtjänt bortglömt verk, där Aronson i modernistisk språkdräkt, med humorn och begäret i centrum, går i drabbning med primitivismens företrädare.

Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap, skriver i förordet till Feberboken att det är med kvinnorösten som den svenska modernismen blir komplex och intressant, och fortsätter: [Aronsons text] opererar med parallella spår, dels metalitterärt genom dialogen med primitivismen, och dels kroppsretoriskt genom att modigt skriva fram ett komplext kvinnligt begär."

Ur Feberboken: Livsskräck (ett löjligt ord). Men jag har gissat att ordet innebar något. Jag har förstått vad det är. När böcker och ting och sång och medicin mister sin förmåga att dölja, sin förb. tjusighet. Ikväll förnimmer jag mig ungefär som askan efter ett tempel.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Feberboken : stoffet till en roman. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tidlös och vacker
    Kim Ekerstad, 3 december 2008

    Tidlös. Den här boken tillhör dem som verkligen håller för tidens tand! Den förmår förmodligen engagera precis lika mycket idag som när den först utgavs på 30-talet. Feberboken blir aldrig långsam. Här finns det stora allvaret varierat med en vass uppmärksam humor, kommentarer, funderingar kring kärlekens och frihetens villkor... I sin djärva stilistik skänker Aronson oss en riktigt stor upplevelse.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Stina Aronson

Övrig information

Feberboken: Stoffet till en roman är ett oförtjänt bortglömt verk av Stina Aronson (mest känd för Hitom himlen 1946) som i modernistisk språkdräkt, med humorn och begäret i centrum, går i drabbning med primitivismens företrädare de svenska manliga modernisterna. Det handlar om livet, och den komplicerade kärleken till den yngre författaren Hugo. Med dagboksanteckningar, brev, längre fragment och korta brottstycken kombinerar Aronson en poetisk ton med bitska betraktelser. Och trettiotalets början känns plötsligt alldeles intill.

Feberboken är den första utgåvan från Rosenlarv Förlag, och därmed starten för ett förlag med storslagna visioner att rikta blicken mot bortglömda författarskap och vända upp och ner på den litterära kanon. Feberboken utgavs första gången 1931, och publiceras nu med ett förord av Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap.