Jesper Swedberg : en antologi (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie (del 35)
Antal sidor
414
Utgivningsdatum
2008-04-01
Upplaga
1
Förlag
Skara stiftshistoriska sällskap
Medarbetare
Bergquist, Lars (förf.) / Hagberg, Johnny (förf.) / Alling, Gunnar (förf.) / Holm, Lars (förf.) / Zovko, Davor (förf.) / Hagberg, Johnny (red.)
Dimensioner
245 x 176 x 25 mm
Vikt
1120 g
ISBN
9789197668866

Jesper Swedberg : en antologi

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2008-04-01
228
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Skarabiskopen Jesper Swedberg (1653-1735) är utan tvekan en av Svenska kyrkasn främsta, märkligaste och namnkunnigaste biskopar genom tiderna. Hans psalmer sjungs än i dag. Swedbergs författarskap var omfattande och yvigt, allt från redogörelser kring en märklig uppenbarelse i Skara domkyrka till en beskrivning över den svenska kolonin i Nya Sverige. Som biskop i Skara var han även biskop för denna koloni och hade ansvar för utlandsförsamlingarna i både Lissabon och London.
Som språkforskare är han i en klass för sig. Hans stora arbete Swensk Ordabok, som var ett försök att samla och förklara hela det svenska språket, kom aldrig att ges ut under hans levnad. Ingen hade tidigare försökt sig på ett sådant mastodontarbete. Som språkman kämpade han för en stavning av det svenska språket efter egna principer. Många av hans idéer har senare blivit allmängods.
Denna antologi vill bidra med nya aspekter på denne märklige biskops liv. Hans Levnadsbeskrivning liksom hans Ordabok lyfts fram. Likaså behandlas hans teologi och psalmdiktning. Det ges även en beskrivning av den omfattande tryckeriverksamhet som Swedberg initierade i Skara från år 1707 liksom en presentation av hans i Skara tryckta skrifter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jesper Swedberg : en antologi
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 467 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »