Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
274
Utgivningsdatum
2007-03-01
Förlag
Glänta Produktion
Dimensioner
220 x 145 x 20 mm
Vikt
440 g
SAB
Ca
ISBN
9789197684200

Postkristen teologi : experiment och tydningsförsök

Häftad,  Svenska, 2007-03-01
159
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Martinsons programskrift kan läsas som en radikal, orädd och profetisk föregångare för en ny framtida teologi som kan bli en guide för sökare och tvivlare." (Roland Spjuth, Tro & Liv)

Vad innebär det att samhället befinner sig i ett postkristet tillstånd? Handlar det om kristendomens marginalisering i en sekulär offentlighet? Syftar det på statskyrkans försvinnande eller rent av på religionens återkomst? Såväl modernitet som postmodernitet innebar stora utmaningar för den västeuropeiska teologin. Det kan vara lockande att se den postkristna situationen som slutet för teologin, vilken enligt många debattörer borde ersättas av en religiöst neutral religionsvetenskap. Mattias Martinson driver en annan tes. Just eftersom teologin erbjuder en speciell möjlighet att tänka de komplexa relationerna mellan kristen och sekulär kultur är den mer aktuell än någonsin. Men det handlar inte om ett brott med den traditionella teologin, utan om en radikal omvärdering av dess lojalitet med det egna kristna arvet. Genom att betona sin traditionella kristna identitet kan teologin återfinna sig själv i fas med den postmodernitet som inte längre är självklart kristen. Den kan bli en experimentell teologi.

Mattias Martinson, född 1970, är docent i systematisk teologi med livsåskådningsforskning och arbetar vid Teologiska institutionen, Uppsala universitet. Han har bland annat publicerat böcker om Theodor W Adorno - ur såväl filosofiskt som teologiskt perspektiv - samt introduktioner till den systematiska teologin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Postkristen teologi : experiment och tydningsförsök
  2. +
  3. Nietzsche : kropp, konst, kunskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nietzsche : kropp, konst, kunskap av Fredrika Spindler (häftad).

Köp båda 2 för 329 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mattias Martinson