Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Vesper Essä
Utgivningsdatum
2015-05-15
Förlag
Bokförlaget Vesper
Översättare
Henrik Sundberg
Originaltitel
Über die Dummheit
Medarbetare
Andersson, Fredrik (form)
Dimensioner
180 x 110 x 2 mm
Vikt
93 g
SAB
Hce.04
ISBN
9789197836432

Om dumheten

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2015-05-15
171
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
När Robert Musil tar sig an en av människans trognaste följeslagare, dumheten, är syftet inte först och främst att beskriva hur den kommer till uttryck utan snarare vad den är. Han döljer inte svårigheterna med att nagla fast den och inte heller paradoxerna som omgärdar den. Dess undflyende gestalt eftersöks i politiken, konsten och det sociala samspelet. Ett antal dumhetskategorier läggs fram, från den rena enfalden till fanatikerns blinda tro, från kitschen till det kalkylerande sinnet. Men Musil pekar också på dumhetens stora allmängiltighet och hur den ingår som komponent i en lång rad företeelser, även i framsteget och klokheten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Om dumheten
 2. +
 3. Ett liv efter födelsen. Om fria andars himmelska och tragiska erfarenhet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett liv efter födelsen. Om fria andars himmelsk... av Ulf I Eriksson (häftad).

Köp båda 2 för 342 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Om dumheten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Underbar
  Einride, 28 september 2021

  Det är en njutning att ta del av Musils ord-och språkbehandling. "Om dumheten" kunde mycket väl ha ingått som del i "Mannen utan egenskaper", men denna lilla traktat - eller tal - står mycket bra på egna ben. En underbar beskrivning av bl.a. den funktionella dumheten, vilken man kan och bör fundera vidare över på egen hand.
  En tidlös betraktelse.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Robert Musil