En lycklig mechanism : olika aspekter av växelundervisningen som en del av 1800-talets utbildningsrevolution (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Opuscula Historica Upsaliensia (del 52)
Antal sidor
299
Utgivningsdatum
2014-11-23
Förlag
Opuscula Historica Upsaliensia
Dimensioner
210 x 148 x 17 mm
Vikt
486 g
SAB
Em-c:k.46
ISBN
9789197963275
En lycklig mechanism : olika aspekter av växelundervisningen som en del av 1800-talets utbildningsrevolution (häftad)

En lycklig mechanism : olika aspekter av växelundervisningen som en del av 1800-talets utbildningsrevolution

Häftad Svenska, 2014-11-23
159
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Växelundervisningen tillhör utan tvekan en av det tidiga 1800-talets mest fascinerande exempel på ett samhälle i förändring och den kan även ses som en av världshistoriens första riktiga pedagogiska flugor. Under bara ett antal år spred sig denna undervisningsmetod från Storbritannien över världen och under en tid praktiserades den på jordens samtliga kontinenter för att sedan ersättas av andra metoder för undervisning. Det som särskilde växelundervisningen från tidigare undervisningsmetoder var framförallt att den gjorde bruk av de främsta eleverna som hjälplärare - så kallade monitörer - vilket gjorde det möjligt för en lärare att undervisa mycket stora grupper av barn. Vidare präglades metoden ofta av en vilja att skapa en rationell och effektiv form av undervisning.

I denna bok utmanas tidigare uppfattningar om växelundervisningen genom ett antal studier av dess införande och praktiska tillämpning i Sverige under framförallt 1800-talets första hälft. Frågor som boken försöker besvara är exempelvis varför växelundervisningen infördes i Sverige, i vilken mån metoden var ett sätt att spara pengar på undervisning, hur den påverkade skrivundervisningens utbredning i landet och i vilka delar av utbildningsväsendet den kom till användning. Vidare undersöks även dess betydelse i samband med disciplinens framväxt och då särskilt eventuella skillnader vid dess användning inom olika skolformer. Avslutningsvis, försöker denna bok även sätta in växelundervisningen i sitt historiska sammanhang som en del av 1800-talets utbildningsrevolution.

ESBJÖRN LARSSON, f. 1968, är fil. dr i historia och universitetslektor i utbildningshistoria vid Uppsala universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En lycklig mechanism : olika aspekter av växelundervisningen som en del av 1800-talets utbildningsrevolution
 2. +
 3. Arche : tidskrift för psykoanalys, humaniora och arkitektur Nr 52-53

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arche : tidskrift för psykoanalys, humaniora oc... av Georg Klein, Agnes Heller, Yannick Haenel, Ulf Karl Olov Nilsson, Johan Linton (häftad).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Esbjörn Larsson

 • Utbildningshistoria - - en introduktion (Bok + digital produkt)

  Esbjörn Larsson, Johannes Westberg, Thom Axelsson, Sara Backman Prytz, Anne Berg

  Esbjörn Larsson, professor i utbildningshistoria vid Uppsala universitet, och Johannes Westberg, professor i pedagogikvid Örebro universitet, är redaktörer för denna bok. Båda är aktiva forskare och har undervisat om utbildningshistoria inom lärar...

 • Från Afrikakompaniet till Tokyo : En vänbok till György Nováky

  Karin Kvist Geverts, Marie Lennersand, Esbjörn Larsson, Leos Müller, Lars M Andersson

  Som namnet antyder är Från Afrikakompaniet till Tokyo en bok som tar oss med på en resa genom tid och rum. Den innehåller artiklar som rör sig från 1600-talet till nutid, runt om i världen till så skilda platser som Saint Barthélemy, Zambia och Gr...