Drömmen om Kurdistan (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
262
Utgivningsdatum
2012-01-18
Upplaga
1
Förlag
Emsal
Dimensioner
230 x 160 x 20 mm
Vikt
580 g
SAB
320.5408991597,Ocgac
ISBN
9789198004106
Drömmen om Kurdistan (inbunden)

Drömmen om Kurdistan

Inbunden Svenska, 2012-01-18
121
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Azad är nyhetsuppläsare på en radiostation som drivs av den kurdiska motståndsrörelsen. Tillsammans med sin fru, sin lilla dotter och en grupp andra gerillasoldater bor han i en liten by vid sidan av allfarvägarna i de kurdiska bergen. Med stor omsorg förmedlar han drömmen om sitt Kurdistan till sin lilla dotter som visar sig handla lika mycket om en bättre och säkrare värld för dottern som också heter Kurdistan. Men plötsligt händer det saker som ingen hade kunnat föreställa sig. Under några dramatiska veckor förändras livet för Azad, hans familj, byborna, gerillasoldaterna och kurderna i Irak.

I mer än hundratjugo år har kurderna försökt styra sig själva. DRÖMMEN OM KURDISTAN ger inblick i och avspeglar Azads dröm om Kurdistan som den har uttryckts politiskt sedan 1880-talet. Hur sannolikt är det att Azads dröm kan gå i uppfyllelse? Är Azads dröm alla kurders dröm? Hur är relationen mellan kurdernas dröm och verkligheten? På vilka sätt och under vilka omständigheter kan drömmen förverkligas?

Ann-Catrin Emanuelsson och Khaled Salih belyser kurdernas politiska kamp för överlevnad och självstyre. De beskriver och analyserar också olika regeringars sätt att hantera kurderna i Turkiet, Iran, Irak och Syrien.

Ann-Catrin Emanuelsson disputerade i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet 2005 med en avhandling om kurdiska institutioner i diasporan. Hon var gästforskare vid Defence Academy of the United Kingdom under 2007 och 2008. Hennes pågående forskning handlar om de möjligheter som kurdiska företagare i diasporan har att bidra till utvecklingen i Kurdistanregionen. Hon har på detta tema tidigare publicerat "Ska vi återvända, stanna eller pendla?" i Globala familjer. Transnationell migration och släktskap (red. Eastmod & Åkesson, Gidlunds förlag 2007).

Khaled Salih disputerade i statsvetenskap vid Göteborgs universitet 1996 med en avhandling om Iraks stats- och nationsbygge. Han arbetade som lektor på Center for Mellemoststudier vid Syddansk universitet mellan 1997 och 2003. Mellan 2003 och 2010 arbetade han som rådgivare åt Kurdistans regionala regering. Våren 2011 var han gästforskar på institutionen för statsvetenskap vid University of Pennsylvania. Bland hans publikationer finns The Future of Kurdistan in Iraq (University of Pennsylvania Press 2005), tillsammans med B. O'Leary and J. McGarry.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Drömmen om Kurdistan
 2. +
 3. Afghanerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Afghanerna av Åsne Seierstad (inbunden).

Köp båda 2 för 340 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Den bortglömda affärsgatan på Högsbohöjd

  Ann-Catrin Emanuelsson

  Boken riktar uppmärksamhet mot ett stycke bortglömd kultur- och stadslivshistoria i Göteborg. Högsbohöjd byggdes mellan 1959 och 1962, alltså några år före det svenska miljonprogrammet drog igång. Den långa gågatan med sexton butiker spelade en ce...

 • Riskungen : tur och retur Rewanduz - Eskilstuna

  Ann-Catrin Emanuelsson, Hazem Kurda

  Trots begränsade resurser och motgångar vid starten har Hazem Kurda med en stark vilja, hårt arbete och med nytt affärstänkande lyckats att bygga upp ett stort framgångsrikt företag i sitt nya hemland. Förutom att han har skapat nya arbetstillfäll...