Det högkänsliga barnet : att växa och må bra i en överväldigande värld (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
378
Utgivningsdatum
2014-10-06
Förlag
Egia förlag
Översättare
Karin Ashing
Originaltitel
The Highly Sensitive Child
Dimensioner
210 x 158 x 30 mm
Vikt
731 g
SAB
Dofa
ISBN
9789198053418

Det högkänsliga barnet : att växa och må bra i en överväldigande värld

(32 röster)  |   Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-10-06
277
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Är ditt barn ofta försjunken i tankar - en djupsinnig drömmare som gärna vill göra allting rätt? Känner det in hur andra mår och anpassar sig efter dem? Uppfattas det som blygt eller försiktigt? Lägger det märke till subtila detaljer och reagerar starkt på oljud? Är det särskilt lättsårat, känsligt för kritik och förändringar?

Forskning visar att en av fem personer har ett extra känsligt nervsystem och bearbetar intryck djupare och mer noggrant än andra. På grund av detta blir de lätt överstimulerade och har ofta ett stort behov av att dra sig undan. Personlighetsdraget är inte nytt, men psykoterapeuten Elaine N. Aron, som forskat på ämnet i mer än tjugo år, är den första som uppmärksammat dess positiva aspekter och gett det ett tydligt namn - högkänslighet.

Det högkänsliga barnet upplever livet mer intensivt, på gott och ont. En skavande märkeslapp i en tröja kan bli ett stort problem och en liten, ogenomtänkt kommentar kan upplevas som mycket sårande och ge upphov till långa tankebanor. Ett överstimulerat högkänsligt barn blir lätt distraherat och tenderar ofta att sätta sig i ett hörn och drömma eller tvärtom bli närmast hyperaktivt. Dessa olika strategier som barnet väljer för att skydda sig mot överstimulering kan föra med sig en känsla av att vara annorlunda och fel - som i sin tur kan leda till blyghet. Men ett barn som uppmärksammar sin omgivning så intensivt kan även utveckla en speciell omtänksamhet, stor kreativitet och en förmåga att njuta av de små sakerna i livet.

Boken är full av värdefulla råd och tips för föräldrar, lärare och andra som kommer i kontakt med högkänsliga barn. Den illustrerar genom tydliga exempel hur man kan lotsa det högkänsliga barnet tryggt ut i världen, så att både skola och socialt liv blir glädjefyllda erfarenheter. Speciella utmaningar knutna till olika åldrar tas upp, och ett eget kapitel ägnas helt åt högkänsliga ungdomar. Den svenska utgåvan är uppdaterad med den senaste forskningen.

Elaine N. Aron är även författaren bakom bästsäljaren Den högkänsliga människan.

(Omslagsfoto: Monika Gniot)
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det högkänsliga barnet : att växa och må bra i en överväldigande värld
 2. +
 3. Handbok för högkänsliga : omfamna din styrka, sårbarhet och orkidébarnet inom dig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Handbok för högkänsliga : omfamna din styrka, s... av Åsa Vikman (inbunden).

Köp båda 2 för 506 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Det högkänsliga barnet : att växa och må bra i en överväldigande värld. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Heltäckande
  Magnus Zakariasson, 25 juli 2023

  Trots några år på nacken upplever jag råden och praktiska rekommendationer som relevant, kloka och genomförbara. Bra bok för alla föräldrar.

 2. Rekommenderas!
  Maria, 27 februari 2017

  Riktigt bra bok för föräldrar för att öka förståelsen för hur både introverta och extroverta högkänsliga barn upplever världen och hur det påverkar dem. Många handfasta råd om hur olika situationer kan hanteras i olika åldrar.

 3. Värd varje krona!
  Sara D, 28 januari 2017

  Mycket bra info och råd om du har barn som är HSP.
  Fick större förståelse för dottern och tips på bemötande vid olika situationer.

 4. Äntligen
  Ida C (Borås), 7 juni 2016

  Äntligen finns böcker för oss högkänsliga och/eller med högkänsliga barn. Äntligen sätter någon ord på vad vi upplever och känner.

 5. Nödvändig kunskap i kontakten med barn
  Maria , 4 februari 2015

  Boken tar upp ett ämne som i Sverige är tämligen okänt inom skola och barnomsorg och även för de flesta föräldrar. Kunskapen om att ungefär var femte person har ett nervsystem som fungerar på ett något annorlunda sätt än de övriga åttio procenten och som rätt utnyttjat kan bereda dessa personer stor glädje och ett rikare känsloliv men som negligerat eller missförstått kan skapa problem i kontakten med människor runtomkring, inte minst vad gäller barn i skola och förskola.
  Boken ger insikt... Läs hela recensionen

 6. För barnen!
  Monica Hedberg, 4 november 2014

  Mycket betydelsefull bok för ALLA barn, om bara de som har med barnen att göra, blir
  medvetna om att den finns.
  Sunda tankar och "metoder" vilka i många andra böcker i ämnet, kan vara tvivelaktiga.
  Bra att boken "följer upp" fram till vuxenåldern. Man kan lätt förstå, hur betydelsefullt det
  är att vara förstådd, som inte bara ett högkänsligt barn, utan som ett barn i allmänhet.

 7. Mycket intressant läsning!
  Linda Boväng, 4 november 2014

  Mycket intressant läsning. Kommer även att köpa Den högkänsliga människan. Men vill man hjälpa barnen att förstå sig på sig själv är detta en mycket bra bok. Och framförallt att förstå barnet!

Visa alla 7 recensioner