Tidskriften Mana 2-3(2015) Mark (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Tidskriften Mana
Antal sidor
64
Utgivningsdatum
2015-12-23
Förlag
Föreningen tidskriften Mana
Översättare
Abigail Sykes
Medarbetare
Renkvist Quisbert, Matilda (förf.) / Blanco Valer, Carmen (förf.) / Mock, Brentin (förf.) / Sykes, Abigail (förf.) / Saleh, Sara (förf.) / Lundström, Emma (förf.) / Medin, Joakim (förf.) / Mohammad, Ronbir (förf.) / Mark, Natalie (förf.) / Korbutiak, Joanna (förf.) / Mulinari, Felicia (förf.) / Kjel
Illustratör/Fotograf
Lisa Wool-Rim Sjöblom, Nevena Cvijetic, Ossian Theselius, Tiina Tinouschka Nilsson, Hirani
Dimensioner
280 x 220 x 5 mm
Vikt
233 g
SAB
O(p)
ISBN
9789198124378
Tidskriften Mana 2-3(2015) Mark (häftad)

Tidskriften Mana 2-3(2015) Mark

Häftad Svenska, 2015-12-23
34
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I tema Mark utforskar vi skärningspunkter mellan rasism, markägande och exploatering av naturresurser. Texterna visar hur rasismen mobiliseras för att möjliggöra exploatering av naturresurser, eller de värden som genereras av markens geografiska läge. Några av texterna handlar också om kampen mot exploatering som en plattform för återuppbyggnad av de identiteter och gemenskaper som under generationer brutits ner av intern kolonialism och förstörelse av marken.

I temats första artikel beskriver Carmen Blanco Valer de idéer hon ser som grunden för kamperna mot gruvor som urfolkskvinnor utkämpar runt om i den andinska regionen. Brentin Mock beskriver en politik som i samspel mellan utbredningen av vita amerikaners strandturism och naturförstörande exploatering av kusterna lett till att forna svarta markägare i dag fördrivits till marginaliserade och förorenade delar av kustområdena.

Sara Saleh rapporterar om en kampanj i Australien mot statens beslut att dra in all samhällsservice till en rad aboriginska samhällen. Abigail Sykes ger en överblick över några av de konflikter där samhällen ser sina marker hotade av företag som vill bryta olja och metaller. I Emma Lundströms reportage vittnar samiska röster om kampen mot gruvprojektet i Gállok och hur denna kamp påverkat den samiska rörelsen.

Sist i temat visar Matilda Renkvist Quisbert hur ägandet och användandet av marken blev centralt i kampen om de romska EU-medborgarnas läger i Malmö.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tidskriften Mana 2-3(2015) Mark
  2. +
  3. Tidskriften Mana 4(2015) Lokal kamp

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tidskriften Mana 4(2015) Lokal kamp av Pei-Chia Lan, Sophie Karlsson, Lerato Kobe, Joanna Korbutiak, Mattias Lundblad (häftad).

Köp båda 2 för 63 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »