Lektioner i motvind : om skola för unga  på institution (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
295
Utgivningsdatum
2014-03-27
Upplaga
1
Förlag
Égalité
Dimensioner
200 x 125 x 15 mm
Vikt
374 g
SAB
Ohfb
ISBN
9789198131734
Lektioner i motvind : om skola för unga  på institution (häftad)

Lektioner i motvind : om skola för unga på institution

Häftad Svenska, 2014-03-27
238
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Det finns en lång tradition av att placera unga människor som begår brott på ungdomshem. Ute på landet, bortom storstadens förmodat destruktiva inflytande, ska de behandlas och anpassas till ett konventionellt liv. Ungdomarna är i högstadie- eller gymnasieåldern. De förväntas gå i skola, de har gått i skola och de vill gå i skola, åtminstone de flesta och i princip. Men skolarbetet har haft en nedtonad betydelse, bland både behandlare och experter. Institutionsvård av ungdomar förknippas sällan med lärarrummets kaffedoftande samtal eller unga människors längtan efter betyg, kunskap och bekräftelse, trots att forskare gång på gång pekar ut skolgång som synnerligen brottspreventivt i samhället i stort.
>br> David Wästerfors presenterar i denna bok en relativt sluten värld där skolan har getts en trängd tillvaro bland taggtråd, larm och intrikata regelsystem. Med hjälp av etnografiskt material från särskilda ungdomshem i Sverige (LVU- och LSU-hem) analyserar han de problem som man brottas med dagligen i denna värld. Hur förklarar elever och lärare framgång respektive motgång i skolarbetet? Vad händer när elever vägrar delta i lektionerna och börjar sabotera undervisningen? Hur kommer det sig att skolarbetet äger rum i motvind?
>br>Boken rymmer också en översikt över tidigare forskning på området samt tolkningar av fenomenet motivation och förhållandet mellan person och institution. Den riktar sig till utbildningar i sociologi, socialt arbete, pedagogik, kriminologi, socialpsykologi, socialantropologi eller närliggande ämnen och till personal verksamma inom ungdomsvård, skola och socialtjänst.
>br>Om författaren: David Wästerfors är docent i sociologi vid Lunds universitet. Han har bl.a. publicerat Berättelser om mutor (2004), Fängelsebråk (2007), Den interagerande människan (tillsammans med Carl-Göran Heidegren, 2008), Konflikthantering i ungdomsvård ur ett sociologiskt perspektiv (2009), Makt och vanmakt på äldreboenden (tillsammans med Tove Harnett och Håkan Jönson, 2012) och Sociologi för socionomer (tillsammans med Katarina Jacobsson och Joakim Thelander, 2010). Han har också varit redaktör för boken Från klarhet till klarhet. Lysande texter för sociologisk forskning (tillsammans med Katarina Jacobsson, 2013),
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Lektioner i motvind : om skola för unga  på institution
  2. +
  3. Kontrollerade unga : tvångspraktiker på institution

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kontrollerade unga : tvångspraktiker på institu... av Sofia Enell, Sabine Gruber, Maria Andersson Vogel (häftad).

Köp båda 2 för 631 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av David Wästerfors