Ö1 Tummelisa : en antologi (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
ÖFS bokserie Ikaros (del 2)
Antal sidor
112
Utgivningsdatum
2014-01-01
Upplaga
1
Förlag
Östergötlands Flyghistoriska Sällskap
Medarbetare
Jangius, Per (form)
Dimensioner
250 x 176 x 12 mm
Vikt
550 g
SAB
Prdbb,Sc.07
ISBN
9789198135312

Ö1 Tummelisa : en antologi

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2014-01-01
269
 • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ö 1 Tummelisa En antologi

När ÖFS, Östergötlands Flyghistoriska Sällskap, år 2012 skulle förse sig med en ny logotyp och symbolfigur, föll valet på övningsflygplanet Ö1 Tummelisa. Skälen var många. Tummelisa är välkänd och populär även utanför de gängse flyghistoriskt intresserade kretsarna. Flygplanet har stark anknytning till Östergötland. Det konstruerades, tillverkades och tjänstgjorde på Malmen under hela sin aktiva tid, och konstruktören, Henry Kjellson, var född och uppväxt i Malmslätt. Dessutom existerar Tummelisa fortfarande i två exemplar, Flygvapenmuseums original och Mikael Carlsons flygande replika, som gläder oss med sina uppvisningar vid flygdagar och jubiléer. Slutligen är lilla Tummelisa - knappt 5,5 meter lång - en fröjd för ögat, såväl i luften som på marken.
Tummelisa fanns i tjänst från 1920 till 1935, en ovanligt lång period för den tidens flygplan och var det första svenska flygplanet, som tillverkades i större antal, hela trettio stycken.
Vid logotypvalet framkom att något samlingsverk om Tummelisa, aldrig har publicerats. Det låg därför nära till hands att samla historik, fakta och berättelser om Tummelisa i en antologi.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ö1 Tummelisa : en antologi
 2. +
 3. Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland och världens största penningtvättskandal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland... av Lars Berge, Axel Gordh Humlesjö (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ö1 Tummelisa : en antologi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. 30 tillverkade Tummelisa
  Mats Toorell, 17 december 2020

  Tummelisas konstruktör Henry Kjellson beskrev sitt skötebarn som tillverkades i 30 exemplar, så intressant i Thure Svenssons bok "Henry Kjellson, Tekniker och Humanist" att Göran Danbolts antologi måste köpas. Konstruktion, tillverkning på tygverkstäderna i Malmslätt och flygegenskaperna beskrivs ypperligt för en gammal modellflygare och flyghistoriker. En originalritning efter vilken Mikael Carlson byggde sin Tummelisa är inte heller att förakta.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Göran Danbolt

 • Det nya vapnet

  Göran Danbolt

  Boken ger en introduktion och sammanfattande historik över flygets insatser och utveckling under första världskriget. Flygkrigets historia under första världskriget har hamnat en smula i skuggan av andra världskriget då stridsflyget ofta spelade e...

 • Cockpit genom tiderna

  Göran Danbolt

  Drömmen om att behärska konsten att flyga finns dokumenterad alltsedan antikens dagar, men är förmodligen lika gammal som mänskligheten själv. Föreställningen att man liksom fåglarna skulle kunna röra sig och manövrera i tre dimensioner ingick sjä...