Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2013-12-11
Förlag
Tillväxt-reflektera
ISBN
9789198146714
Att svära i kyrkan - tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet (e-bok)

Att svära i kyrkan - tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet E-bok

(3 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2013-12-11
24
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Det är lätt att hitta invändningar mot BNP-tillväxt men det är inte konstruktivt att blunda för att vårt moderna samhälle i alla dess delar är utvecklat under en tid av expansion. Tekniska framsteg och ökad produktivitet har lett till minskat behov av arbetskraft, men så länge ekonomin växte var det möjligt att "skapa" nya jobb. Utan tillväxt riskerar nu arbetslösheten skjuta i höjden. Dessutom är viktiga byggstenar i den välfärd som vi värnar - sjukvård, skola och pensioner - i grunden hotade när tillväxten uteblir och vi går in i den ständiga lågkonjunkturen.

Och inte bara sysselsättning och välfärd är i riskzonen. Det finansiella systemet kan rasa samman den dag som expansionen inte längre är möjlig. I en verklighet med en växande real ekonomi var det inte bara möjligt att öka skuldsättningen, det var faktiskt för de flesta både klokt och rationellt att göra så. Som en följd av detta har, under de senaste årtiondena, den finansiella sektorn och de samlade skulderna växt till en gigantisk storlek. Det som fram till nu har varit en förutsättning och ett smörjmedel för samhällsutvecklingen riskerar bli den kvarnsten som sänker tillväxten.

Detta är i ett nötskal tillväxtens dilemma. Å ena sidan uppenbara gränser för fortsatt tillväxt. Ekologiska och resursmässiga gränser som inte är förhandlingsbara. Å andra sidan ett samhälle som förutsätter ständig expansion. I en krympande ekonomi kommer inte bara välfärden, utan också den sociala stabiliteten, demokratin och i förlängningen freden att sväva i fara.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Att svära i kyrkan - tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Antologi om samhällsekonomin och jordens resurser
    ninasboktips, 13 februari 2022

    Hur får vi hög livskvalitet utan att vara beroende av ständig ekonomisk tillväxt? Hur påverkar tillväxten människan och naturen? Vad händer med demokratin och freden vid en krympande ekonomi? Hur påverkas t.ex. sjukvård, skola och omsorg vid en lågkonjunktur? Hur stort är behovet av de varor och tjänster som vi utnyttjar och hur stort är det skapande onödiga behovet? Är det inte dags att sträva efter ett bättre liv istället för att hela tiden jaga efter ekonomisk tillväxt?

    En intress... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner