När musik gör skillnad - genus och genrepraktiker i samspel (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
ArtMonitor avhandling (del 47)
Utgivningsdatum
2014-05-23
Förlag
ArtMonitor
ISBN
9789198171211

När musik gör skillnad - genus och genrepraktiker i samspel

Häftad,  Svenska, 2014-05-23
273
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Doktorsavhandling i ämnet Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet.
Att flickor väljer körsång i högre grad än pojkar och att pojkar oftare än flickor väljer att spela i rockband än flickor är ingen nyhet. Men att dessa val i skolämnet musik på sikt också kan ge helt olika kunskaper och färdigheter är inte tidigare särskilt väl belyst.
Carina Borgström Källén visar i sin avhandling att valen av instrument och musikaktiviteter i gymnasieskolan har stor betydelse. Studien visar att genrer som ligger nära elevernas egen vardagskultur, oftast musikstilar inom pop/rockområdet, är mer könsstereotypa när de omsätts i musikundervisningen än de genrer som eleverna uppfattar som "skolmusik", det vill säga musik som endast spelas i skolan. Avhandlingen bygger på observationer och intervjuer som genomfördes i åtta elevgrupper på estetiska program med musikinriktning i gymnasiet, sammanlagt 71 elever. Under ett läsår observerades undervisning i pop/rockgrupper, kompositionsgrupper, sångensembler samt jazz- och renässansensembler.
Studien kan användas som underlag för att diskutera förutsättningar för genusneutral musikundervisning med utgångspunkt i att på sikt bidra till ökad kunskap om hur jämställdheten på musikens område kan uppnås. Avhandlingen har också relevans för diskussioner om genus, estetiska uttrycksformer och lärande i ett bredare samhällsperspektiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. När musik gör skillnad - genus och genrepraktiker i samspel
  2. +
  3. Jag hör röster överallt! : step by step

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag hör röster överallt! : step by step av Andreas Gedin (inbunden).

Köp båda 2 för 546 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »