Undervisning och lärande i historia : ett kreativt rum för narrativ kompetens (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Stockholm studies in history (del 99)
Antal sidor
242
Utgivningsdatum
2015-09-02
Förlag
Stockholm University
Dimensioner
250 x 190 x 20 mm
Vikt
480 g
SAB
K
ISBN
9789198194753

Undervisning och lärande i historia : ett kreativt rum för narrativ kompetens

Häftad,  Svenska, 2015-09-02
133
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Varför behöver ett modernt samhälle historia i skolan? Sedan 1800-talets slut har detta - på båda sidor av Atlanten - motiverats med behovet av en medborgarbildning i ett demokratiskt samhälle. Men oftast har elever bara ägnat sig åt att minnas och reproducera skolböckernas historier.
Per-Arne Karlsson visar dock att den internationella forskningen kring undervisning och lärande i historia gjort stora framsteg alltsedan de liberala 1960- och 70-talen. Strävan efter förnyelse i klassrummen gick hand i hand med alltfler forskares intresse för vad som hände i dessa klassrum.
Man konstaterade att elever faktiskt kan "tänka historia". Men detta är en kreativ process som kräver särskilda redskap och situationer. Det är en kreativ process som involverar både tankar och känslor i dialog med omgivningen. Historisk bildning fordrar både kunskap om "historiens historier" och förmågor att analysera dessa. Det fordrar en narrativ kompetens som involverar såväl identifikation med kulturarv som förmågan till emancipation.
Boken visar hur forskningen utvecklat en begreppsapparat, ett språk, för att beskriva och utveckla dessa processer. Rollövningar är en sådan undervisningsform som forskningen intresserat sig för. Författaren bidrar här med två egna undersökningar. Rollövningar fungerar som ramberättelser och öppna referensramar för flerperspektivism.
Per-Arne Karlsson är docent i ämnesdidaktik med inriktning historia vid Stockholms universitet. Han har varit verksam dels som forskare i historia och didaktik, dels som lärare inom grund- och gymnasieskolan samt inom högskola- och universitet. Han har även arbetat som författare till läroböcker i historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Undervisning och lärande i historia : ett kreativt rum för narrativ kompetens
 2. +
 3. Jämten 2006

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jämten 2006 av Henrik Red Zipsane (inbunden).

Köp båda 2 för 264 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Per-Arne Karlsson

 • Epos 1a1

  Robert Sandberg, Karl Molin, Ann-Sofie Ohlander, Per-Arne Karlsson, Per Bolander

  Epos 1a1 presenterar historien kronologiskt Epos 1a1 ger en översikt av historien från äldsta tid till 2010-talet. Tyngdpunkten ligger på 1800- och 1900-talet med särskild vikt lagd på den senare historien efter andra världskriget fram till idag. ...

 • Epos 1b

  Robert Sandberg, Per-Arne Karlsson, Karl Molin, Ann-Sofie Ohlander

  Epos kännetecknas av en flödigt berättande historia som gör det lätt att förstå sammanhangen. Böckerna är rikt illustrerade med tidslinjer, foton, teckningar och kartor. Läromedlet gör det möjligt att variera undervisningen. Epos 1a1, Epos 1b och ...