Junakøpung Medeltidsstaden Jönköping och arkeologin (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Jönköpings läns museum Arkeologisk skriftserie JASS 7 (del 1)
Antal sidor
602
Utgivningsdatum
2023-05-24
Upplaga
1
Förlag
Jönköpings läns museum
Medarbetare
Nordström, Mikael (red.)
Dimensioner
248 x 180 x 40 mm
Vikt
1767 g
SAB
Jcbdz Jönköping
ISBN
9789198215229
Junakøpung Medeltidsstaden Jönköping och arkeologin (inbunden)

Junakøpung Medeltidsstaden Jönköping och arkeologin

Inbunden,  Svenska, 2023-05-24
369
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Junakøpung Medeltidsstaden Jönköping och arkeologin Kan levereras innan julafton
Hur vet vi det vi vet? En relevant fråga - inte minst när det gäller kunskapen om Jönköpings äldsta historia. Tack vare skriftliga källor och tidigare forskning är mycket känt kring stadens uppkomst och utveckling.
Men det senaste halvseklets arkeologiska undersökningar inom det medeltida stadsområdet på Väster i Jönköping har väsentligt ökat kunskapen.

I samband med exploateringar har arkeologer fått möjlighet att undersöka och dokumentera medeltida bebyggelselämningar - husgrunder, källare, verkstäder, begravningsplatser och mycket annat. De arkeologiska utgrävningarna har också resulterat i tusentals fynd, allt från vardagsföremål som fragmentariska keramikkärl, glasskärvor, nycklar, lås, benkammar och hästskor till mynt, ölhanar, speltärningar och konstfärdigt utformade beslag och smycken. Tillsammans berättar de om något om livsvillkoren i den medeltida staden.

I den här boken presenteras några av resultaten från drygt 60-års arkeologisk verksamhet. I ett antal artiklar och faktarutor avhandlar de åtta författarna områden som forskningshistorik, stadens etablering och expansion, borgar och befästningar, geografiska perspektiv på staden och relationer till den omgivande bygden, vägnätets utformning, järnets betydelse för stad och omland, kloster, kyrkliga institutioner och begravningsplatser, handel och hantverk. Men också brott och straff, liv och hälsa.
Förhoppningsvis ska det ge läsaren större kännedom om staden och dess invånare - en stad som både försvunnit och som delvis finns kvar under asfalten - medeltidsstaden JUNAKØPUNG.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Junakøpung Medeltidsstaden Jönköping och arkeologin
  2. +
  3. Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 618 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Kristina Jansson : space - lost and found

    Annika Elisabeth Von Hausswolff, Kristina Jansson, Anders Olofsson

    Kristina Janssons målningar och verk omfattar ofta en arbetsprocess som hämtar inspiration från aktuella och historiska händelser, med referenser från olika medier och populärkultur. Jansson undersöker också olika typer av rum: privata, offentliga...